Vágólapra másolva!
Kiberbűnözés elleni központ létrehozását javasolta az Európai Bizottság. Az Europolon belül létrehozandó szervezet már jövőre munkába állhat.  
Vágólapra másolva!

Kiberbűnözés elleni központot hoz létre Hágában az Európai Bizottság. A bizottság szerint egy uniós központ létrehozásával segíteni lehetne az európai polgárok és vállalkozások védelmét a számítógépes fenyegetések ellen. A központot az európai rendőrségi hivatalon (Europol) belül hoznák létre, hágai székhellyel, fő feladata, hogy kapcsolattartó pont legyen az internetes bűnözés elleni küzdelemben.

A bizottság tervei szerint a központ a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett illegális online tevékenységekre fog összpontosítani, különösen azokra, amelyek "nagy nyereséget hoznak a bűnözők számára": a hitelkártyákkal és banki adatokkal kapcsolatos internetes csalásokra és a netbankok elleni akciókra. A központ célja továbbá, hogy erősíteni próbálja az internetes szolgáltatásokba vetett bizalmat. A szakértők kiemelt figyelmet fognak fordítani a közösségi oldalak profiljának védelmére, valamint az internetes személyazonosság-lopás elleni küzdelemre.

Az európai központ feladata elsősorban az lesz, hogy figyelmeztesse az uniós tagállamokat a komolyabb várható veszélyekre, és felhívja figyelmüket online védelmi rendszereik hiányosságaira. Lehetőség szerint azonosítani fogja a számítástechnikai bűnözés szervezett hálózatait is. Az új központ tudásbázisként szolgál majd a nemzeti rendőrségek számára a tagállamokban, és összehangolja az európai számítástechnikai bűncselekményekkel kapcsolatos szakértelemre és képzésekre vonatkozó erőfeszítéseket.