Hatmillió facebookozó adatai kerültek közszemlére

Vágólapra másolva!
Hatmillió Facebook felhasználó e-mail címe és telefonszáma olyanok számára is elérhetővé vált, akiknek eredetileg nem lett volna hozzáférésük ezekhez.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint a közösségi oldalon egy szoftverhiba miatt lett megosztva illetéktelenekkel a hatmillió felhasználó adata. A hibára nem maga a Facebook, hanem egy külsős programozó bukkant rá. Arra egyelőre nem találtak bizonyítékot, hogy a hiba kiaknázásával tömegesen ellopták volna facebookozók adatait.

A közösségi oldal üzemeltetője maga is nagyon kínosnak tartja a hibát, amelyet már kijavítottak. A közösségi oldal közlése szerint a legtöbb felhasználó esetében a privát módra állított adatok az általuk ismert felhasználókkal kerültek megosztásra.

A nem megfelelő jogosultság miatt láthatóvá vált adatokat azonban csak akkor érhették el facebookozók, ha manuálisan letöltötték a közösségi oldalon lévő adataikat egy csomagban a Downloading Your Info aloldalon keresztül. Ebben az adatcsomagban válhattak elérhetővé más felhasználók olyan adatai, amelyek a Facebook alapfelületén nem látszódnak.