Magától átírja a számokat a fénymásoló

Vágólapra másolva!
A képtömörítési algoritmusának hibája miatt írja át a lapokon lévő számokat önhatalmúlag a Xerox fénymásolója.
Vágólapra másolva!

Egy David Kriesel nevű német számítástechnikai szakértő lakásalaprajzok fénymásolása során jött rá arra, hogy Xerox gyártmányú fénymásolója egyszerűen átírt a terveken szereplő értékeket. Alapos vizsgálatok alapján kiderítette, hogy a fénymásolók, és a ilyen funkcióval rendelkező univerzális irodai berendezésekben lévő szoftver a ludas, amelynek képtömörítő algoritmusa nem működik megfelelően, ez okozza a számok szándékolatlan megváltoztatását - számolt be a BBC.

Kriesel tesztjei szerint a nyomtató a leggyakrabban a hatos és a nyolcas számjegyeket cseréli össze a másolás során, de előfordul, hogy más számoknál is téveszt. A szakértő szerint a probléma oka a Jbig2 nevű képtömörítési eljárásban van, amelyet ezek a készülékek használnak. Ezt annak érdekében alkalmazzák a szkennerrel is szerelt nyomtatókon és másolókon, hogy a beolvasott dokumentumok mérete ne legyen túlságosan nagy.

Így változik meg az egyik összeg a másolást követően Forrás: Dkriesel.com

A szakértő honlapján több példát is felsorol, ezek egyikén egy lakásalaprajzon szereplő szobaméretek változnak meg 21,11 négyzetméterről 14,13 négyzetméterre, egy másik fénymásolaton pedig egy táblázatban lévő számok egyike változik a másolást követően 65,40-ről 85,40-re.

Azt egyelőre a BBC-nek nyilatkozó jogászok sem tudták megmondani, hogy a fénymásolófunkció hibás működésért perbe lehet-e fogni a Xeroxot, bár a számok megváltoztatása konkrét üzleti kárt is okozhat vállalkozásoknak, mivel a gyártók többsége általában kizárja az ilyen jellegű felelősséget termékei használataival kapcsolatban.