Az is rossz, hogy átírhatók a facebookos bejegyzések

Vágólapra másolva!
Az utólag is átszerkeszthető beírásokat akár teljesen át lehet írni, a kommentelők erről nem értesülnek.
Vágólapra másolva!

Néhány napja új funkcióként teszi lehetővé a Facebook a közösségi oldalra felvitt bejegyzések utólagos szerkesztését. Elég ráklikkelni a megfelelő opcióra, és egy bármikor írt posztban utólag is ki lehet javítani a tévedéseket vagy helyesírási hibákat - korábban erre csak a publikálást követő néhány percben volt lehetőség.

Bár az újítás a felhasználók dolgát hivatott megkönnyíteni, az eSocialmedia cég szakértője szerint visszaélésekre is használható. A Facebook ugyanis nem értesíti egy-egy bejegyzés kommentelőit akkor, ha az eredeti bejegyzést akár teljesen ellentétesre írták át.

Így néz ki egy utólag szerkesztett bejegyzés Forrás: [origo]

Ezzel a módszerrel például eljátszható, hogy egy teljesen ártatlan bejegyzést ("nagyon szeretem a cicámat") utólag mondjuk egy rasszista bejegyzésre ír át valaki. Ezt követően az eredeti posztot lájkolók látszólag a szélsőséges bejegyzéssel értenek egyet.

Egy másik cég, az Econsultancy szakértője szerint nem ilyen vészes a helyzet, mert az utólag szerkesztett bejegyzéseknél a Facebook minden esetben jelzi, hogy módosították az eredeti poszt tartalmát. Ezen túlmenően a Wikipédia szerkesztőfelületéhez hasonlóan végig is lehet követni az összes módosítást, így azt is, mi állt az eredeti szövegben. A hasonló módosításra a Facebook egyelőre csak a személyes bejegyzéseknél nyújt lehetőséget, a márkák és cégek rajongói oldalainál nem.