Az NSA tudja, ki kit ismer

az nsa ismeri a kontaktjainkat, lehallgatási botrány
Vágólapra másolva!
Az amerikai nemzetbiztonság a fél világ chates és e-mailes kontaktlistájára rátette a kezét. A Nemzetbiztonsági Ügynökség internetes összekötő központokon keresztül monitorozza a közösségi oldalak és levelezőrendszerek forgalmát.
Vágólapra másolva!

A Washington Post amerikai napilap értesülései szerint a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) rendszerei levelezőszolgáltatásokból és közösségi oldalakról naponta felhasználók százezreinek kontaktlistáit szerezte meg. A címlisták segítségével az ügynökség képes feltérképezni a felhasználók kapcsolati hálózatát, felfedve az egyébként titkolt ismeretségeket is.

Évi 250 millió ember kapcsolatait térképezik fel

Az NSA-től kiszivárgott Powerpoint prezentációi szerint egy tipikus napon az ügynökség rendszerei mintegy 445 ezer Yahoo-felhasználó, 105 ezer hotmailes, csaknem 83 ezer facebookos, 33,6 ezer gmailes, illetve közel 23 ezer egyéb rendszert használó ember kontaktlistáját tudják megszerezni. A Washington Post szerint ez éves szinten több mint 250 millió - amerikai és külföldi állampolgárságú - felhasználó vizsgálatát jelenti.

Forrás: AFP/Sergei Supinksy



A Washington Post szerint az NSA-nek távközlési szolgáltatókkal és külföldi hírszerző ügynökségekkel kötött titkos együttműködés révén nyílik módja az internetes adatforgalom elemzésére. Ehhez nincs szükség az internetes cégek közreműködésére sem: a Google, a Facebook és a Microsoft is tagadta, hogy ilyen tevékenységben közreműködne.

Extra adatokból lehet jobban megismerni az embert

A begyűjtött adatok a kapcsolatok nevei és e-mail címei mellett gyakran telefonszámokat és lakcímeket, munkahelyi információkat, valamint az üzenetek első sorait is tartalmazzák. Ezeknek az információknak a birtokában az ügynökség munkatársai mélyebben megismerhetik egy ember életét, bár az adatok gyakran félrevezetők, hiszen akár évek óta nem keresett ismerősöket is tartalmaznak.

Az NSA-nek hivatalosan nincs jogosítványa ilyen jellegű, nem célzott, hanem tömeges adatgyűjtésre az Egyesült Államokban, de ezt a korlátozást az ügynökség a kiszivárgott információk szerint úgy kerüli meg, hogy az USA-n kívül működő rendszereket használ a monitorozáshoz. Mivel az olyan internetes óriáscégek, mint a Facebook és a Google, globális szerverhálózattal rendelkeznek, a begyűjtött adatok között sok amerikai állampolgár adatai is megtalálhatók.

Azt a kiszivárgott információkból sem tudta megállapítani a Washington Post munkatársa, hogy miért gyűjt be több adatot a yahoo-s felhasználóktól az NSA, mint mondjuk a Gmailről. Ennek egyik lehetséges oka az lehet, hogy a Google hamarabb bevezette az oldalának elérése esetén bekapcsolható titkosítást. Ugyanakkor az ezt biztosító technológiáról már korábban kiderült, hogy nem nyújt kellő védelmet, mert visszafejthető. A lap cikke szerint a kéretlen levelek az NSA-nek is komoly problémát jelentenek, mert a begyűjtött címlisták jelentős részét képezik teljesen értéktelen, spamek küldésére használt e-mail címek.