Ezek kellenek az új mobiljára

Ezek az appok kellenek az új mobiljára
Vágólapra másolva!
Mindegy, hogy iPhone vagy Android várta a fa alatt, mindkét platformra összegyűjtöttük a leghasznosabb appokat.
Vágólapra másolva!

Appok nélkül hiába okos a telefon, ám ész nélkül sem érdemes letölteni őket, mert az már a használhatóság rovására mehet akár a legújabb csúcsmobilon is. Segítünk kiválogatni a legjobb alkalmazásokat.

Spóroljunk egy kis telefonszámlát!

Az okosmobilhoz nem kell feltétlenül a legdrágább mobilinternetre előfizetni, már néhány száz megabájtos, egy gigabájtos csomag is sokat segíthet. Az internetes hívásokat ilyen esetben wifin érdemes bonyolítani, a kommunikációs appokkal és az e-maillel pedig elég hatékonyan kiváltható az SMS.

A legismertebb appok a Skype és a Viber: ha a legtöbb ismerősünk ezekre esküszik, mi is kénytelenek leszünk valamelyiküket használni, pedig az utóbbi app Androidon kissé talán túl zavaró mértékben is beépül a rendszerbe. Az akkumulátor kímélése érdekében érdemes egyik vagy másik programnáll lehorgonyozni, a párhuzamosan futó nettelefonok eléggé le tudják terhelni a telefont.

A Skype, a Viber és a WhatsApp Forrás: App Store

A Skype letöltése iOS-re
A Skype letöltése Androidra

A Viber letöltése iOS-re
A Viber letöltése Androidra

Netes telefonra a Google Talk leváltására tervezett Hangouts is alkalmas, bár elsősorban az üzenetek váltását szolgálja. Néhány napja az androidos mobilok tulajdonosai már csak a különálló Facebook Messenger appal tudnak üzeneteket küldeni és fogadni a közösségi oldalon, noha ez korábban az alap Facebook alkalmazásból is lehetséges volt. Ez azért rossz, mert a Messenger app teljesen kiszámíthatatlanul tud viselkedni, sokszor még csúcsmobilon is egyszerűen összeomlik. Nem csoda, hogy egyre népszerűbb a nemrég megjelent riválisa, a WhatsApp Messenger, amely a Blackberrytől egészen a Nokiáig minden platformra elérhető. Ezzel az appal szöveget, fotókat és rövid hangüzeneteket lehet küldeni, telefonálási lehetőséget nem tartalmaz.

A Hangouts letöltése iOS-re
A Hangouts letöltése Androidra

A Facebook Messenger letöltése iOS-re
A Facebook Messenger letöltése Androidra

A WhatsApp Messenger letöltése iOS-re
A WhatsApp Messenger letöltése Androidra

A Skype, a Hangouts és a Facebook Messenger használatához az adott szolgáltatásokra kell regisztrálni, míg a Viber és a WhatsApp esetében maga a telefonszám szolgál azonosítóul, az első használat után a telefonkönyvben lévő ismerősök is megjelennek a kontaktlistákon.

Most merre kell mennem?

A telefon azért okos, hogy a legváratlanabb helyzetben is tudjon segíteni. Tájékozódáshoz a Google Térkép jól használható - ez egyelőre iOS-en is mérföldekkel veri az Apple hasonló megoldását. Bár használatához szükség van mobilinternetre, Androidon elég magyarul bemondani neki a címet, és már indítja is a navigációt, akár tömegközlekedési járatokkal is megtervezve az útvonalat.

A Google Térkép letöltése iOS-re
A Google Térkép letöltése Androidra

Az Egérút letöltése iOS-re
Az Egérút letöltése Androidra

Az iOS esetében ez még nem érhető el. Bár dugófigyelője a Google térképének is van, ha ideiglenesi útlezárásokat is szeretnénk elkerülni, jobban járunk a magyar Egérúttal, amelyet kifejezetten a forgalom minél hatékonyabb figyelésére terveztek.

Az Egérút, a Goole Térkép és a Feedly Forrás: Origo

Ha valaki gyalog közlekedik és a fővárosban él, a BPMenetrend appra van szüksége, ez ugyanis egy gyakran frissülő adatbázist tartalmaz a BKV minden járatáról. A MÁV vasúti járataira kíváncsi utasoknak az iMenetrend appot ajánljuk.

A BPMenetrend letöltése iOS-re
A BPMenetrend letöltése Androidra

A iMenetrend letöltése Androidra
Az iMenetrend letöltése iOS-re

A leghasznosabb appok

Vannak dolgok, amelyekre mindig a legváratlanabb helyzetekben lehet szükség. Ilyen például a jelszó és az időjárás-előrejelzés is. Előbbire a LastPass - havi egy dollárba kerülő - appja kínál megoldást, amely a böngészőbe és az operációs rendszerbe is betelepíthető, a jelszavakat pedig egy titkosított felhőtárhelyre is átmásolja. A védett jegyzetek tárolását is lehetővé tevő applikációval egy közös jelszóval érhető el az összes többi, beleértve akár a PIN-kódokat is.

A LastPass honlapja

Az Időkép appja magyar forrásból szolgál információkkal a várható időjárásról, ezért praktikusabb lehet használni a hasonló funkciót kínáló, de külföldi appoknál. Androidon widgetként is használható a főképernyőn, az iOS-es verzió esetében a rendszer korlátai miatt ez nem lehetséges.

Az Időkép letöltése iOS-re
Az Időkép letöltése Androidra

A Genius Scan felturbózza az egyszerű feliratokat Forrás: Origo

A közös képviselő üzenetét vagy egy tájékoztató plakátot egyszerűen lefotózhatunk bármilyen telefon kamerájával, de van erre egy sokkal jobb app is. Ha a Genius Scannel tesszük ugyanezt, akkor a program algoritmusa automatikusan levágja a széleket, és korrigálja a perspektívát akkor is, ha a szöveget ferde szögből fotóztuk, végül pedig kiemeli a szöveget a jobb olvashatóság, és a szövegfelismerő szoftverekben való alkalmazhatóság végett. Szkennerre már nincs is szükség.

A Genius Scan letöltése iOS-re

A Genius Scan letöltése Androidra

Valamivel üssük el az időt

Az Origónak és a többi hírportálnak is van saját appja, de ha valaki szeret több forrásból tájékozódni, akkor egy jó hírolvasó alkalmazásnak veszi igazán hasznát.

Az Origo app letöltése iOS-re
Az Origo app letöltése Androidra

Egy magyar felhasználó számára az egyik legjobb választás most a Feedly, amelyhez egy-egy oldal hírcsatornáját nagyon egyszerű hozzáadni, csupán be kell írni a keresőbe az oldal nevét. Lehet benne kategóriák szerint rendezni az oldalakat, a későbbi olvasásra szánt cikkek elmenthetők egy külön listára, és persze webes megfelelője is létezik. A nem hírolvasó szolgáltatásban, hanem mondjuk Facebookon vagy egyszerűen csak a weben megtalált cikkek hasonló, egyszerű könyvjelzőzésére a Pocket nevű appot ajánljuk, amelynek ugyancsak van PC-s felülete. Segítségével a munka szünetében talált művészeti nagyinterjút kényelmesen el tudjuk olvasni a villamoson ülve a listáról.

A Feedly letöltése iOS-re
A Feedly letöltése Androidra

A Pocket letöltése iOS-re
A Pocket letöltése Androidra

Ha filmeket szeretnénk nézni mobilon vagy tableten, arra Androidon az MX Playert ajánljuk, ez nagyon sok formátumot támogat. Ha nem a készülék memóriájából, hanem hálózatról szeretnénk filmeket lejátszani, arra ezen a platformon az ES File Explorer nevű fájlkezelő a jó választás, amely tartalmaz beépített médialejátszót is. IOS esetében mindkét feladatra kiválóan alkalmas az AVPlayerHD nevű app, ami három dollárba kerül.