Homokkúszóba költözött George Lucas cége

A Lucasfilm által közreadott dátummegjelölés nélküli kép a cég szingapúri animációs filmgyáráról, a Sandcrawlerről, amelynek hivatalos megnyitója 2014. január 16-án volt.
Vágólapra másolva!
A Csillagok háborújából ismert lánctalpas óriásjárműre hasonlító épületbe a Lucasfilm szingapúri látványgyára költözött be.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön adták át a Star Wars-filmeket készítő - már a Walt Disney tulajdonában lévő- Lucasfilm cég legújabb főhadiszállását Szingapúrban, a Fusionopolis nevű high-tech ipari parkban. Az épület a Sandcrawler, vagyis a homokkúszó nevet kapta, mivel nagyon hasonlít a Csillagok háborújából ismert, azonos nevű szállítójárműre. A filmben a Tatuin bolygó sivatagjában a dzsavák szállították C-3PO-t és R2-D2-t, hogy eladják a robotokat a Skywalkeréknek.

Nem véletlenül hasonlít homokkúszóra az üvegépület Forrás: (MTI/EPA/Lucasfilm/Todd Beltz)

A nyolcemeletes, patkó formájú központ csak szemből hasonlít a Csillagok háborúja lomha, óriás járművére, hátul ugyanis két szárnyra osztódik, amelyek között egy nyilvánosan látogatható parkot létesítettek. Hasznos alapterülete több mint 22 ezer négyzetméter, alsó szintjén üzletek is vannak, az épületben egy százüléses, szupermodern digitális mozi, konferenciaterem, és egy szupermodern szerverközpont is helyet kapott. A három év alatt felhúzott komplexum belsejében több belső kert is található, az egyik szökőkútját Yoda mester szobra díszíti.

A teljes épület tele van növényekkel, amelyekkel a kellemes klímát tartják fenn a belső térben. A tetőn lévő alumínium zsaluzat segít a napfény melegének távoltartásában, és árnyékolja a belső park egy részét, és a belső teraszokat. Szingapúrban ugyanis még november és április között sincs hidegebb 20 Celsius foknál (bár november és január között nagyon magas a páratartalom), így nem a fűtés okoz gondot, hanem a megfelelő klíma biztosítása a fontosabb.

Az eredeti homokkúszó a Csillagok háborújából Forrás: Origo

Az új épület átadásán George Lucas filmrendező Li Hzsien Lung kormányfővel közösen Darth Vadernek, Yodának és rohamosztagosnak öltözött stábtagokkal pózolt a fotók kedvéért. Az üvegfalú épületben több mint 360 ember dolgozik, de maga a központ négyszáz munkatársat tud befogadni.

Ebben a központban készülnek a Hitman videojáték filmváltozatának új folytatásának, illetve a Transformers negyedik részének vizuális effektusai is. A tervek szerint a Homokkúszóban dolgozók a Star Wars újabb epizódjai, így a várhatóan jövő karácsony előtt debütáló hetedik részének gyártásában is közreműködnek, de egész estés animációs filmeket is fognak itt készíteni.

A hatalmas belső kert csak a központ korábbi látványtervén látszik jól Forrás: Aedas

George Lucas személyesen is befektetett pénzt a szingapúri központ létesítésébe, bár ennek összegét nem árulta el. Elmondása szerint amikor cége 2005-ben megnyitotta első - még bérelt ingatlanban működő - stúdióját Szingapúrban, az alkalmazható kreatív munkaerők köre még nagyon korlátozott volt, ám az új központban már csaknem annyian dolgoznak, mint a cég San Francisco-i központjában. A Homokkúszó a vállalat első ilyen nagy központja az Egyesült Államokon kívül.

George Lucas és karakterei az épület átadásán Forrás:AFP PHOTO/ ROSLAN RAHMAN

Ez pedig annak köszönhető, hogy a mindössze 5,3 millió lakosú Szingapúr iskoláival együttműködve célzott digitális művészeti képzési programokat szerveztek. Szingapúri kreatívok működtek közre például a Harry Potter-, és Iron Man-filmek elkészítésében is. Az országban egyébként több jelentős videojáték-fejlesztő cég, például az Electronic Arts és a Ubisoft is működtet leányvállalatokat.