Több mint ötezer szócikket kellett törölni a magyar Wikipédiából

Vágólapra másolva!
Az önkéntesek által szerkesztett szabad lexikon egyik legtermékenyebb magyar szerzője éveken át töltögette fel a Világirodalmi lexikon szócikkeit, amelyeket több hetes munkával szűrtek ki az adminisztrátorok az elmúlt év végén.
Vágólapra másolva!

A magyar Wikipédia szerkeszőti 5227 szócikket voltak kénytelenek törölni az online enciklopédiából ugyanattól a szerzőtől, miután kiderült, hogy azok az Akadémiai Kiadó tulajdonában lévő Világoridalmi Lexikonból, vagy más jogvédett irodalomtörténei művekből származnak - adta hírül az IT Café. A wikipédisták tavaly szeptemberben kezdtek el gyanakodni a Data Destroyer néven regisztrált felhasználóra, aki 2005 óta több mint 11 ezer szócikket írt az online tudástárba, volt, hogy napi hetvennel gyarapítva azok számát, felülmúlva termelékénységével minden más szerkesztőt.

A szerző, amikor először számon kérték, azt állította, hogy a nagybátyja hagyatékából származó irodalomtörténeti jegyzeteket vitte fel a szájtra, amelyekről nem tudta, honnan származnak - olvasható a wikipédisták saját, az ügyben lezajlott vizsálatot részletesen leíró beszámolójában. A Data Destroyer nevű felhasználó vagy forrásmegjelölés nélkül, vagy más, nem jogvédett irodalomtörténeti szakkönyvek, lexikonok megjelölésével mentette el az átvett szócikkeket, a wikipédisták októberben indult és december 11-én lezárult vizsgálata szerint összesen 6217-et, vagyis az általa felvitt írások 55 százalékát, amelyeket csak minimális mértékben írt vagy szerkesztett át.

A szerkesztők az ügy kirobbanása után és azt övező vita elmérgesedésének következményeként ki is zárták a szerzőt a Wikipédia szerzőinek sorából 2010 októberében. A wikipédisták még az ő közreműködésével vették fel a kapcsolatot az inkriminált szócikkek javának, több mint 4700-nak a jogait birtokló Akadémiai Kiadóval. A szerkesztők tájékoztatták a kiadót a jogsértésről, és eredetileg szerették volna felkérni azt a jogtalanul átvett szócikkek jogainak elengedésére, hogy azok továbbra is szerepelhessenek a Wikipédián, de az egyeztetés elakadt, és eddig nem jutottak el.

A szerkesztők így a törlés, vagy a szócikkek átszerkesztése, összevonása mellett döntöttek, amelynek végeredményeként a magyar Wikipédia bejegyzéseinek száma 184 ezerről 179 ezerre csökkent.