Sms vezet a legközelebbi vécéhez

Vágólapra másolva!
Mobiltelefonjukat hívhatják segítségül azok a londoniak és turisták, akikre az utcán tör rá a szükség: csütörtök óta sms-szolgáltatás segít fellelni a legközelebb eső publikus mellékhelységet.
Vágólapra másolva!

A SatLav névre hallgató szolgáltatás egy 26 éves egyetemista fejlesztése, aki egy Westminster városi tanácsa által indított pályázatra nevezett be ötletével. Az sms-es vécékereső használata nem túl bonyolult: a legközelebbi mellékhelység adatainak lekéréséért a "Toilet" szót kell elküldeni a helyi 80097-es hívószámra.

Válaszul a rendszer szöveges üzenetekben elküldi a küldőhöz legközelebb eső nyilvános vécék címét és azok nyitvatartási idejét. A SatLava a mobilhálózatról származó információk alapján határozza meg a felhasználó tartózkodási helyét, és Nagy-London központjának tekinthető Westminster város területén érhető el, amely a turisták kedvelt célpontja, mivel itt található többek között a Big Ben, a Trafalgar tér, vagy a Buckhingam-palota.

Bár szükség közben hasznos lehet, a vécékereső használata nem túl olcsó, sms-enként 25 penny-t, azaz durván száz forintot számítanak fel érte (ezen felül további 9 penny-t fizet a városi tanács az üzemeltetőnek minden egyes üzenetért).

Westminster városi tanácsának egyébként komoly tervei vannak a szolgáltatással, azt várják ugyanis bevezetésétől, hogy hatására jelentősen csökken majd az utcai vizelések száma.