Nemsokára zsebre vágjuk a tévét

Vágólapra másolva!
Hamarosan akár a buszon ülve vagy a villamosra várva is tévét nézhetünk a mobiltelefonon. Azt még ugyan nem tudni, a szolgáltatás mikor startol el, de kollégáink kipróbálták: bár még nem tudni, mennyibe fog kerülni, egyelőre jónak tűnik a mobiltévé.
Vágólapra másolva!

A legoptimistább kalkulációk szerint elképzelhető, hogy a pekingi olimpia közvetítéseit nézhetik a hazai mobiltulajok telefonjukon kereszül, amennyiben rendelkeznek megfelelő készülékkel. A technikai oldalról nézve a digitális mobiltévé már csaknem üzemkész, ám a kereskedelmi bevezetés előtt még ki kell dolgozni a megfelelő üzleti modellt, és a ki kell írni a szükséges frekvenciák használatára vonatkozó tendert. Ez utóbbi derűlátó várakozások szerint néhány hónapon belül várható, eredetileg novemberben meg kellett volna történnie.

Rövid bemutatónk a mobiltévéről

Az Antenna Hungária, a Nokia-Siemens Systems, a Vodafone és a T-Mobile jelenleg a szolgáltatás műszaki tesztelését végzi, így az utóbbi cégtől kölcsön tudtunk kérni néhány napra egy DVB-H szabványú adásokat venni képes tesztkészüléket. Ezt a technológiát kimondottan mobil eszközökön való használatra szánják, azaz például úgy optimalizálták, hogy mozgásban lévő eszközökre is képes legyen adásokat továbbítani, adatfolyamának dekódolása pedig ne terhelje le a jellemzően akkumulátorról használt eszközöket. Nagy testvére, az otthonokba szánt DVB-T esetében ilyesmire nincs szükség.

Búcsú a hosszú antennától

Míg tavaly májusban egy Samsung készülékkel demózták a mobiltévét, jelenleg Nokia N92-es és N77-es készülékekkel folyik a próbaüzem, mi az utóbbi típust próbáltuk ki. A készülék legfontosabb előnye, hogy belső antennával rendelkezik, dél-koreai társával ellentétben nem kell a tévézéshez kihúzni belőle a felhasználó szemének épségét fenyegető antennát.

Egyébiránt a tavaly megjelent, kártyafüggetlenül 80-90 ezer forint körül hazavihető mobil egy teljesen hétköznapi darab, beépített kamerája is csupán 2 megapixeles, különösebb feltűnést nem lehet vele kelteni sehol sem. Ellenben a formatervezése jól sikerült, a tévézéshez ugyanis oldalra kell fordítani a telefont, de kissé szögletes vonalainak köszönhetően probléma nélkül meg is áll az asztalon támaszték nélkül.

Forrás: [origo]
Tévénézés az N77-esen (még több kép)

Bár a készülék egy igazi szürke egér, azért pár kolléga rögtön odasereglett a szerkesztőségi konyhába, amikor észlelték, hogy szerzőnk éppen a Kisváros egyik délutáni ismétlését bámulja egy szendvics elfogyasztása közben. A mobiltévében érdekelt társaságok felmérései szerint egyébként a felhasználók közül sokan otthonukban is használják második, harmadik készülékként a tévés mobilt, nem csak utazás vagy ügyintézés alatt várakozva veszik elő azt.

Jó minőség autóban is

A Nokia N77-es nem rendelkezik ugyan óriási, csupán átlagos méretű képernyővel, de az azon megjelenő műsorokat mindenki jó minőségűnek találta, akit csak megkérdeztünk. A digitális átvitelnek köszönhetően nincs sercegés, sistergés, élesek a képek, az viszont előfordulhat, hogy ha nincs megfelelő vétel, akkor kimerevedik vagy eltűnik egy időre a kép, a csatornák közti váltás pedig 5-10 másodpercet is igénybe vesz. (Azért arra kíváncsiak lennénk, például a Motorola nagyképernyős zsebtévéjén milyen a minőség.)

A sasszemű videós szakik viszont nyomban kiszúrták, hogy az adás kisse szaggat, ennek az az oka, hogy a tesztelés során másodpercenkénti 12 képkockás sebességgel továbbítják a képet. Bár még ez sem volt zavaró, a technológia lehetővé teszi akár a mozgásokat folyamatosabban megjelenítő 30 képkocka/s-os ráta alkalmazását is - tudtuk meg Puskás Zoltántól, a T-Mobile senior szakértőjétől.

A mostani teszt során a főváros három helyén sugározzák a digitális adást a mobilokra, de a lefedettség így is elég jó volt, leginkább csak egy-egy épület belső részein akadozott vagy szakadt meg a vétel. Fontos tudni, hogy a jelenleg elérhető, mobilinternetes kapcsolatot használó tévés megoldásokkal ellentétben a DVB-H-adások vételi minőségét nem befolyásolja, ha a közelben szimultán akárhányan nézik egymás mellett a tévét, akár egy tüntetésen is.

Autóban is kipróbáltuk, városon belül 80 kilométerrel haladva még hiba nélkül nézhetőek voltak a csatornák, ennél gyorsabb tempónál nem volt módunk tesztelni - az viszont biztos, hogy a hagyományos, analóg tévé adása már ekkor is elment volna. A metrón pénzügyi okokból egyelőre nem várható a mobiltévé bevezetése, de ez talán nem olyan nagy baj, utazás közben úgysem lehetne sokat hallani a műsorból még fülhallgatón sem.

Fotó: Pályi Zsófia

Focimeccs miniben (még több kép)

Jelez, ha kezdődik a műsor

Noha a tesztelés során csak 10-12 hazai csatorna műsora érhető el, már így is megtapasztaltuk a mobiltévézés legfontosabb hatásait. Ha ugyanis az ember zsebében lapul egy ilyen készülék, a legváratlanabb időpontokban érez vágyat egy kis tévézésre, még ha nem is képernyő megszállottja. Egy kollégánk például a Rém rendes család-ot kezdte nézni az asztal alatt a Coolon, másikuk a kedd délelőtti Derrick-et kapta el a Duna TV-n - persze munka helyett.

Ráadásul külön funkció is erre csábít az N77-esen: mivel a szolgáltatás digitális műsorújságot is tartalmaz (ez gyakorlatilag ugyanaz, mint, mondjuk, a Port.hu), néhány kattintással azt is be lehet állítani, hogy kedvenc műsorunk kezdete előtt rezgő- vagy hangjelzéssel figyelmeztessen például arra, hogy most kezdődik Laci bácsi konyhá-jának új adása.

Az N77-es a benne lévő hangszórók kis mérete ellenére komoly hangerőt tud produkálni, így már lelki látjuk szemeink előtt a villamoson tévéző, idegesítő delikvenseket - már most szólunk: tessék fülhallgatót használni!

Ingyenes csatornákra is számíthatunk

Forrás: [origo]
Kiírja az aktuális műsorokat is (még több kép)

Mint a cikk elején említettük, egyelőre nem sok konkrétumot tudni az induló mobiltévéről, ezért néhány lehetséges modellről kérdeztük Puskás Zoltánt. A külföldi példák nyomán szakember szerint elképzelhető, hogy itthon is lesznek díjmentesen nézhető csatornák a fizetősek mellett. Utóbbi esetben a felhasználót a SIM-kártya és a használt telefon adatai alapján azonosítják be, az ingyenes csatornákat bármilyen DVB-H-kompatibilis eszközökkel nézni lehet majd.

A nem ingyenes csatornákat jó eséllyel havidíj megfizetését követően lehet majd nyomon követni, ezen belül azonban akármennyit tévézhet az előfizető, amit - például adatátviteli - költség már nem terhel. Olaszországban egy havi mobiltévézésért 20 eurót, vagyis durván ötezer forint körüli összeget kérnek el, itthon valószínűleg ennél olcsóbban kell majd nyújtani a szolgáltatást - véli a szakember.

Egy másik létező lehetőség, hogy a szolgáltatók egy-egy műsort - például egy focimeccs közvetítését - tesznek elérhetővé a havidíjnál alacsonyabb, egyszeri díj megfizetése ellenében. Ez utóbbi annyiban sántít, hogy ha valaki már hajlandó beruházni egy prémium kategóriás, tévés mobilra, az feltehetően a havidíjra is áldoz.