Ön nem nyert egymillió fontot

Vágólapra másolva!
Indiából indult, s már a magyar mobil előfizetőket is elérte a lottónyereményről értesítő hamis SMS hullám.
Vágólapra másolva!

A VirusBuster híradása szerint a következő (angol) szövegű SMS kezdett terjedni az itthoni mobilhasználók között: "Gratulálunk! Ön egymillió fontot nyert az o2 mobil lottójátékán. Nyereményét kérje e-mailben -- írjon Dr. Matt Westnek, a [drmatwest_kukac_live_com] címre!"

Mi történhet azzal, aki beugrik a csalásnak? Ha mondjuk megpróbálja felhívni a küldő számot, lehet, hogy több árirányításon keresztül valami méregdrága fizetős szolgáltatásnál landol. Ha ír "Dr. West"-nek, lehet, hogy válaszul arra kérik: a nyeremény átvételének előkészítéseképpen utaljon át egy kisebb összeget egy megadott számlára. Vagy csak egyszerűen felkerül "Dr. West" címlistájára, s így bőséggel dől majd hozzá mindenféle kéretlen levél.

Az SMS-hullám, mely most a magyar mobil előfizetőket is elérte, Indiából indult. Az ázsiai ország vezető gazdasági napilapja, a Business Standard már hónapokkal ezelőtt meglehetősen terjedelmes cikket szentelt a jelenségnek. Az írás alatt olvasói levelek sokasága igazolja, mennyire aktuális volt a témaválasztás.

Mintegy három évvel ezelőtt jelent meg a hangot (mobil és internetes telefóniát), SMS-t és hagyományos e-mailt ötvöző informatikai támadás, amely azóta annyira elharapódzott, hogy önálló nevet is kapott: vishing. A szó az angol voice (hang) és phishing (adathalászat) szavak összevonásából származik. A bűnözők azért vetik be a technikát, hogy különféle - lehetőleg minél több - adatot szerezzenek be áldozataiktól, vagyis a címzettektől. A jelek szerint elég sokan esnek bele az ilyen-olyan csapdákba. A Gartner piackutató társaság világviszonylatban 2,8 milliárd dollárra teszi az adathalászok által okozott kárt. Becslésük szerint egy áldozat 2005-ben 257 dollárt, míg egy évvel később már 1244 dollárt veszített.