Az iPhone-osok gumival is boldogok

Vágólapra másolva!
Az Apple-nek szinte meg sem kottyant az iPhone 4 antennahibája körüli botrány. A befektetőket megnyugtatta, hogy nem hívják vissza a készülékeket, csak védőtokot adnak hozzájuk, egy elemző szerint pedig egyenesen boldoggá teszik az i-kütyük az embereket a válságos időkben.
Vágólapra másolva!

A Wall Street valósággal felsóhajtott megkönnyebbülésében, amikor kiderült, hogy az Apple nem hívja vissza a több mint hárommillió eladott iPhone 4-et - írja a Wall Street Journal. Steve Jobs június 16-án jelentette be, hogy a cég visszahívás helyett ingyen ad gumiból készült védőtokot (bumper case) az eladott telefonokhoz, amelyeken az antennaként is funkcionáló fém keret megérintésével könnyedén le lehet árnyékolni a térerőt.

A Bloomberg szerint a tokok osztogatása 175 millió dollárjába kerülhet a cégnek, de a nagyobb presztízsveszteséget a nyilvánvaló konstrukciós hiba ellenére is átvészelte az Apple. A vásárlók lelkesedése nem tört meg, ráadásul a cég minden várakozást felülmúló negyedéves tőzsdei jelentést tett közzé Jobs "antennagate"-tel kapcsolatos tájékoztatója után. A gyártó 3,25 milliárd dolláros nyereséget realizált 15,7 milliárd dolláros eladásai után, ami nem csak az iPhone-nak, de a továbbra is rendületlenül népszerű iPadnek és a sokak várakozásával ellentétben új rekordot beállító számítógép-eladásainak köszönhetően (nem jöttek be ugyanis azok a számítások, miszerint a hordozható eszközök a Macek piacát kannibalizálnák).

"Ebben a gazdasági helyzetben sok embernek az Apple a boldogság forrása" - nyilatkozta a Wall Street Journalnak Shaw Wu, a San Franciscó-i Kaufman Bros. elemzője. "A termékeik megkönnyítik az életüket, és némi szórakozási lehetőséget is kínálnak olyankor, amikor sokaknak van oka elégedetlenségre az életben. Lehet, hogy ez bután hangzik, de nem áll messze a valóságtól" - vélekedik a szakember.

Az új iPhone-ról a szaklapok kritikái is elismerően szóltak, és annak ellenére, hogy sokan tapasztalták a térerőgondokat a készülékeken, még a szakújságírók véleménye is megoszlott róla, hogy mennyire súlyos a probléma, a felhasználók részéről pedig elmaradt a tömeges panaszkodás. A legtöbb vásárló - és a készülékek hazai fanatikusai is - úgy ítélték meg, hogy együtt lehet élni a problémával, ami egyébként is főleg a túlterhelt amerikai mobilhálózatokon jelentkezik.

A vásárlók részéről viszont némi gyanakvásra ad okot, hogy az Apple szeptember 30-ra halasztotta a fehér iPhone 4 modell premierjét, immár másodszor tolva el annak piacra kerülését. Az Engadget szerint gyártási problémák állnak a háttérben, de az sem elképzelhetetlen, hogy az Apple valamit módosít az antenna kialakításán. Az új készülék fehér változata ugyanis pont akkor kerül majd a boltokba, amikor lejár a cég ingyenes gumitok-akciója az eddig eladott telefonokhoz. Az Apple-től nem lenne új ez a megoldás, hiszen korábban is javítottak konstrukciós hibákat a termékeiken úgy, hogy azt nem jelezték.

Az Apple mobiljainak hibáját a Samsung saját androidos csúcsmodellje, az iPhone-riválisnak szánt Galaxy Spica S reklámozására használta ki. A cég a Twitteren keresztül ajánlotta fel az iPhone-ra panaszkodó netezőknek, ingyen Spicát ad nekik, ha hajlandók elcserélni érte a telefont.