Kémkednek az okostelefonos alkalmazások

Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal munkatársai kiderítették, hogy a legnépszerűbb iPhone-os és androidos mobilszoftverek sokszor olyan adatokat továbbítanak használójukról külsős cégeknek, amelyekre az nem is gondolna.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lap összesen százegy különböző mobiltelefonos alkalmazás működését vizsgálta meg, ezek egyik fele iPhone-ra, a másik fele a Google Android szoftverére készült.Az eredményeket egy interaktív táblázatban publikálták, melyek közt meglepő megállapítások is megtalálhatóak. A népszerű Angry Birds játék például a telefon azonosítóját, a felhasználó tartózkodási helyét és kontaktjait is kiadja a készítőknek és más külsős cégeknek. Egy másik népszerű játék, a Bejeweled 2 a telefonszámot továbbítja a Facebooknak.

Logikusnak tűnik, hogy a Weather Channel időjárási információkat szolgáltató applikációja beolvassa a felhasználó tartózkodási helyét, ám a vizsgálatok szerint ezt nem csupán üzemeltetői, hanem négy másik cég számára továbbítja. Más programok a telefonszámot, vagy a kapcsolatokat küldik ki a készülékről külsős cégeknek.

Bár a százegy darab programot tartalmazó listán találhatóak olyan programok is, amelyek semmilyen információt nem továbbítanak készítőjüknek, döntő többségük vagy a telefon azonosítójáról, vagy használójának tartózkodási helyéről kiolvas információkat. A Lifehacker blog szakszerzője szerint a Google-nek és az Apple-nek egységes adatkezelési irányelveket kellene kidolgozni a mobiltelefonos applikációkhoz, bár a programok telepítésekor a felhasználók most is megtekinthetik, hogy a szoftver milyen információkhoz kíván hozzáférni.

Forrás: [origo]
A Wall Street Journal kutatásának eredményeit itt lehet megtekinteni