Törölte a Google az Android-vírust

Vágólapra másolva!
Ötvenkét vírusos alkalmazást tiltott le az Android szoftverboltjából a Google. A kártevőt tartalmazó alkalmazásokat az androidosok töredéke, mindösszesen 250 ezer ember telepítette fel.
Vágólapra másolva!

Az első kártevőt tartalmazó alkalmazás március elején bukkant fel, ám hamar elszaporodtak a felhasználó adataira utazó programok. Az ötvenkét törölt alkalmazás három fejlesztőtől származott. A programok egyszerűbb fájlkezelést, vonalkódolvasást és egyéb alapfunkciókat kínáltak, illetve szép számmal akadtak a listán játékok is.

A szoftverek azért tudták átverni a felhasználókat, mert telepítés után jól végezték a dolgukat. Amit a telefon tulajdonosa nem tudott, hogy az installálás első fázisaként egy rejtetten futó, rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező adatgyűjtő programot is aktivált az alkalmazás. A Google bejelentése szerint a támadók nemcsak a készülék egyedi azonosítóit tudták olvasni, de a telefonon levő bármely más adatot is.

Távolról törölték a vírust

A Google hivatalos mobilos blogja március ötödikén jelentette be, hogy eltávolították az Android Marketből a kártevőket tartalmazó alkalmazásokat. A programokat benyújtó fejlesztők felhasználói fiókját felfüggesztették - így nem tudnak újabb appokat benyújtani -, és értesítették a hatóságokat is.

A Google a készülékekről is letiltotta az Android legfontosabb biztonsági eszközének segítségével az alkalmazásokat. A 2010 nyarán ismertetett távoli alkalmazástörlési rendszer arra ad lehetőséget a cégnek, hogy a vírusosnak bizonyuló, engedély nélkül adatot gyűjtő szoftvereket az összes Google-mobilról törölje. A törlésről a felhasználók figyelmeztető levelet is kapnak, ami elmagyarázza a programok letiltásának okát.