Már fejlesztik a windowsos Nokiákat

Vágólapra másolva!
Megkezdődött az első olyan Nokia okostelefonok fejlesztése, amelyek már nem a finn gyártó saját szoftverét, hanem a Microsoft Windows Phone 7 operációs rendszerét használják majd, de nagyobb darabszámban csak jövőre lesznek hozzáférhetőek az új típusok.
Vágólapra másolva!

A Nokia még februárban jelentette be, hogy stratégiai szövetségre lép a Microsofttal, és az amerikai cég okostelefonokra szánt Windowsát fogja alkalmazni egyes készülékein. A finn cég saját, Symbian fejlesztésű szoftvere nem volt képes versenyben maradni az iPhone-nal és a Google Android rendszert használó telefonokkal szemben.

Stephen Elop, a finn gyártó - a Microsofttól tavaly átigazolt - elnök-vezérigazgatója a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy már megkezdődött a windowsos modellek fejlesztése. Ugyanakkor a mobilgyártó vezetője azt is elmondta, hogy az új készülékek csak jövőre lesznek elérhetőek a boltokban az első windowsos Nokia okostelefonok. Elop beismerte, hogy ez meglehetősen hosszú idő, és azt is, hogy a cég fejlesztői komoly nyomás alatt dolgoznak, hogy legalább egy Windows Phone 7-es készüléket ki tudjanak hozni még az idén.

A cégvezető szavai szerint a Windows Phone 7 szoftver jóval gyorsabban fut a Nokia high-end készülékein, mint a cég saját fejlesztésű Symbian rendszere. Elop egyben cáfolta azokat a pletykákat, melyek szerint a Microsoft a Nokia felvásárlására készülne. A két cég stratégiai megállapodásának pontos részleteit egyébként még nem rögzítették írásban, ezt a feladatot az elkövetkezendő hónapok során fogják elvégezni a társaságok jogászai.