Kipróbáltuk az iWiW mobil verzióját

Vágólapra másolva!
A közösségi oldal fejlesztői idén nyáron mutatták be az iWiW kifejezetten mobiltelefonra szánt verzióját.
Vágólapra másolva!

A lassan három millió regisztrált felhasználóval büszkélkedő szájt a külföldi versenytársakhoz képest kissé megkésve, de idén júniusban a nagyközönség számára is elérhetővé tette a gyakorlatilag bármilyen mobilkészülékről elérhető portált. A telefonunk előre telepített böngészőjének címsorába csak szimplán ennyit kell beírnunk: iwiw.hu. Az okostelefon-felhasználók még véletlenül se írják be a teljes, webes elérhetőséget, mert igencsak fel fognak pörögni a következő számlában az adatkommunikációs költségek.

Itt kell megjegyezni, hogy a mobil iWiW tökéletesen alkalmazkodik a csak GPRS-szel felszerelt telefonok képességeihez is, még ezen az elavult technológián keresztül is élvezhető sebességgel jön be az oldal. A bejelentkező oldalt korábban számos kritika érte, mivel vagy egyáltalán nem lehetett a webes felületre telefonon keresztül belépni, vagy csak kínkeserves próbálkozások árán engedett be a rendszer. Nem beszélve arról, hogy a felhasználók által megváltásként kezelt Opera Mini szoftvercsalád sem ápolt baráti viszonyt a portállal.

A bejelentkező oldalon egyszerűen meg kell adnunk a felhasználónevünket és a jelszavunkat - sajnos ezen információk kitöltése a webes verzióval ellentétben nem oldható meg automatikusan. Belépve a tartalmi részre egy egyszerűsített kezdőoldal tárul elénk. Az iWiW jól ismert logója mellett szerepel az ismerőseink száma, a függőben lévő kapcsolataink, illetve a beérkezett üzeneteink - utóbbi új üzenet érkezése esetén zárójelben egy numerikus egyessel jelzi, hogy valaki fel akarja velünk venni a kapcsolatot. A személyes kezdőlap címszó alatt megtekinthetjük az ismerőseinket, nyomon követhetjük a beérkező üzeneteket és a különféle ünnepeket, lehetőségünk van csoportos üzenetet küldeni, vagy egyszerűen használhatjuk a keresés funkciót új ismerősök felkutatására. Végül természetesen a saját profil oldalunkat is testre szabhatjuk.

Az ismerősök böngészése is viszonylag egyszerű: a több száz kontakttal rendelkezők hosszas adatbázisát az oldal igen sok oldalra osztja szét, így például az én esetemben 56 oldalon keresztül szörfölhetek a barátaim között. Az oldal alaphelyzetben - kedvezve az előfizetésünknek - képek nélkül jeleníti meg a partnereket, de ezt a funkciót szerencsére ki tudjuk kapcsolni. Az egyes partnerek esetében meg tudjuk tekinteni a feltöltött képeket igen apró méretben, át tudjuk böngészni az ismerősünk által megadott elérhetőségeket, illetve a személyes adatokat is át tudjuk nézni. Az oldalt szerencsére egy-két fejlettebb funkcióval is ellátták, így a közös ismerősök felkutatása sem okoz problémát. A keresés funkcióval új barátokra lelhetünk. A kitöltés során megadhatunk vezetéknevet, utónevet, becenevet, illetve ugyan ezzel a formulával tudunk a saját partnereink között keresni.

Az oldal összességében a webes nagytestvér alapvető funkcióit tartalmazza, kezelése egyértelmű, a tartalmak egy mobiltelefonhoz képest élvezhetők és gyorsan töltődnek le, mindamellett, hogy magát az oldalt tökéletesen optimalizálták a mobileszközök képességeihez. A mobil iWiW oldalt első sorban olyan függőknek ajánlom, akik valamilyen okból éppen nem tudnak asztali számítógép elé leülni, ellenben ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy megnézzék, mi is történik éppen az iWiW-en.

Simon Péter