Kokó Kovács István: most épp golfőrült

Vágólapra másolva!
Kokót már nem csak a boksz világából ismerjük, volt tévés műsorvezető, sportszakértő, de az üzlet világába is belekóstolt már. Profi ökölvívó-világbajnokunk, mostanában ha teheti, idejét a golfozásnak szenteli, és közben kikapcsolja magát és a telefonját is. A szükséges eszközöket és információkat viszont rendszerint a világhálóról szerzi be. A sportról és a modern technika adta lehetőségekről beszélgettünk Kovács Istvánnal.
Vágólapra másolva!

- Hogyan jött a boksz után a golf ötlete?

- 2002-ben lettem a WBO európai alelnökeként elutaztam egy konferenciára, ahol kiderült, hogy a rendezvényen részt vevő kollégák, munkatársa mindegyike őrült golfos. De olyan szinten, hogy a konferencia első és utolsó napja egy golfverseny volt. Kivittek magukkal Panamába egy esőerdő közepére, és mindenki elkezdett golfozni a 99 százalékos páratartalomban és negyvenöt fokban. Akkor azt mondtam, hogy ennél nagyobb baromság a világon nincs, azonnal futás be egy légkondicionált klubhelységbe, ahol jégbehűtött koktélokkal frissíthetjük fel magunkat, mintsem rohangáljunk a pályán, és csapkodjuk a fehér labdát. Ez a véleményem megmaradt egészen 2005-ig, amikor itt Magyarországon már sokadik hívásra és unszolásra eltévedtem egy-két pályára, és elkezdtem játszadozni.

- Ez vezetett idáig?

- Ennek az lett az eredménye, hogy mostanra már olyan szinten ráharaptam a golfra, hogy az Erdei Zsolt-mérkőzésen - ami nyár közepén volt - itt megszálló WBO vezetőivel is elmentem golfozni. A játék során különböző fogadásokat kötöttünk, hogy mennyi idő alatt tudok feljönni legalább jó amatőr szintre. Még melegében, rögtön rendeztem is egy amatőrversenyt Puerto Ricó-ban, amelyet megnyertem, az idei évi konferencia kapcsán, olyan világsztárokkal versenyezve, mint Joe Cortez, Eddie Cotton, és még számtalan nagy bokszhíresség. Olyan szintű elvakultsággal ugrottam neki, hogy még a múlt hét közepéig, amikor igencsak ütöttük a mínuszt, még akkor is kijártam edzeni. Szerencsém van, mert Sárközi Ricsi, Magyarország legeredményesebb és legjobb férfiversenyzője az edzőm. Most sajnos egy rövid ideig nem játszom, de megpróbálok azért a tél folyamán is elszökni valahová - Tunéziába vagy Törökországba, hogy egy picit a télen is játsszak. Alig várom már a tavaszt, márciust, áprilist, hogy kicsit enyhüljön az idő, és ismét nekiugorhassak a pályáknak.

- Mit tartasz igazán jónak a golfban?

- Ha jó idő van, jó hangulatban van az ember, és urambocsá'már rendelkezik azzal a tudással, hogy jól el is találja a labdát, akkor nagyon élvezetes dolog. Jókat lehet versenyezni a baráti társasággal, haverokkal. Ritkán éreztem magam olyan jól sporttevékenység közben, mint mondjuk a golfpályán az elmúlt három hónapban. Nem az a lényege, hogy fizikálisan elfáradjunk, arról szól, hogy fizikálisan és mentálisan feltöltődjünk. Ez egy összetett program, mert utána egy kellemes szauna, jó ebéd, finom fröccs, és be van aranyozva az egész délután.

- Golf közben kikapcsolod a telefonodat is, vagy ha teheted, elérhető vagy - akár online?

- Szeretem, ha pihenés, kikapcsolódás közben nem vagyok elérhető. De abszolút a technika embere vagyok, minden újdonság érdekel, ahogy meglátok egy újabb processzort, megpróbálom update-elni a számítógépem, minden úton-módon próbálom követni a technikai fejlődést, mivel hihetetlenül élvezem azt a pluszt, amit a 21. század nyújt nekünk.

- Ennek fényében adja magát a kérdés: mit jelent számodra az internet?

- Az átlagosnál jobban benne vagyok ebben az egészben, elhiheted. Nekem már 1994-ben volt email-címem, akkor, amikor még a legtöbb ember azt sem tudta, miről szól ez a történet. Annak idején, még a fénykorban, a Word 2.0-ás magyarított változatát az én gépemen tesztelte egy cég. A kilencvenes évek közepén egyes cégek szoftvereinek, termékeinek a behozatalával, nagykereskedelmével is foglalkoztunk. Sok golffal kapcsolatos dolgot, ütőket, baget, ruhákat, cipőt, kiegészítőt, az internetről, különböző portálok segítségével szerzek be, és nyilván itt tájékozódom minden új információról is, ami engem érdekel.

- Mennyire mobil ez az online életmód? Van saját laptopod?

- Laptopom is van, de ha nem kell, nem cipelem magammal. Amit lehet, elintézek az okostelefonom segítségével, azt szoktam erre használni, hiszen a leveleimet a mobilomra is le tudom tölteni. Ha szükséges, hogy gép elé üljek, és mondjuk külföldön vagyok, természetesen keresek egy internetpontot. Nem vagyok őrült, de otthon állandó elérésem van, mert a fontos információkat mindig az internetről szedem.

- Blogolni is szoktál?

- Nem, egyedül az ökölvívással kapcsolatos fórumokat szoktam nézegetni, néha nagyokat is csodálkozom, sajnos nem mindig tükrözik a valós trendeket és igazságot.

- Pont azért volna jó egy ilyen blog, ahol megoszthatod a legfrissebb tapasztalataidat az érdeklődőkkel, nem?

- Nem, nem vagyok ilyen megosztó fajta. Erre is szükség van, de ez nem az én stílusom.