A Yahoo is beszáll a mobilkeresésbe

Vágólapra másolva!
A Google után a nagy rivális is bejelentette, hogy új, mobil alkalmazás fejlesztői környezeten dolgozik, amellyel sokkal hatékonyabban vehet részt a hordozható eszközök piacán.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kereső és hírportál olyan programozókat keresett meg az új projekthez, akik korábban nem kötelezték el magukat a Google Android szoftveréhez, ellenben nyitottak a mobil szoftverfejlesztés iránt. A Yahoo célja hasonló a riváliséhoz: olyan platformot nyújtani a szoftverfejlesztők számára, mellyel kihasználhatók a mobilinternet adta lehetőségek, és új, interaktív szolgáltatásokat lehet átültetni a PC-k világából a hordozható eszközökre. A vállalat reakciója nagyon is érthető, látva, hogy az elmúlt években mind piaci részesedés, mind a szegmensben betöltött szerep terén tovább nőtt a távolság a Google és a Yahoo között ez utóbbi hátrányára.

A szakértők szerint a Yahoo máris késésben van a mobiltelefonok piacán történő megjelenéssel, ugyanis a Google már évek óta stratégiaszerűen törekszik arra, hogy lehetőség szerint minél több az internetről ismerős szolgáltatatást meg lehessen jeleníteni a telefonok kijelzőjén is. Az innováció hiánya, illetve a Google agresszív jelenléte igen nagy mértékben megnehezítheti a Yahoo terveit. A platformötlet lemásolása igen kevés potenciált rejt önmagában, ugyanis a Google Android nevű terméke mellett már számos gyártó sorakozott fel, míg a Yahoo még csak a fejlesztés korai szakaszában jár.

A Yahoo tervei szerint az új megoldás nemcsak a gyártók, hanem az egyszerű felhasználók számára is lehetőséget biztosít arra, hogy bárki elkészíthesse a saját egyszerű alkalmazását, amellyel telefonon keresztül is elérhetővé válnak például pont a Yahoo internetes szolgáltatásai. Az első mini-alkalmazások,az úgynevezett widgetek közül az MTV, az eBay és a MySpace lehet az első olyan szolgáltatás, amely a Yahoo-platformon keresztül érkezik meg a telefonunkra.