Vágólapra másolva!
A Pannon és az Ericsson egy frissen megkötött együttműködés keretében azon dolgozik, hogy hamarosan az eddig csak hangalapú szolgáltatásokra használt 900 Mhz-es frekvenciasávon is lehessen szélessávú mobilinternetet nyújtani az előfizetőknek.
Vágólapra másolva!

A Pannon az Ericsson Magyarországgal együttműködésben megkezdte egy, a 900 Mhz-en 3G- (UMTS-) szolgáltatásokra is alkalmas mobiltelefon-rendszer gyakorlati tesztelését. Ezzel a stratégiai szempontból jelentős lépéssel megoldhatóvá válhat, hogy Magyarországon igen vonzó áron, mindenki számára elérhető legyen a legnagyobb sebességű mobil internet. Az UMTS-hálózatok a jelenleg igen költségesen fenntartható 2100 Mhz-es frekvencia tartományban működnek.

Mint ismeretes, a szolgáltató örömmel szabadítaná fel eddigi, csak hangalapú kommunikációra használt 900 MHz-es frekvenciasávot az UMTS-alapú mobil szélessávú szolgáltatások számára is, amennyiben ezt a szabályozás lehetővé tenné. Ezzel a lépéssel ugyanis a 3G mobilinternet elérhetővé válna az ország gyakorlatilag minden lakosának, és tovább lehetne csökkenteni az elmaradott térségek digitális lemaradását - olyan településeken is lehetne szélessávú internetet biztosítani, ahol korábban túlzottan költségesnek bizonyult volna az optikai gerinchálózat kibővítése. Ráadásul a 900 MHz üzemletetése gazdaságosabb, a nagyobb hatótávolsága miatt a ritkábban lakott településeken is valós alternatívát nyújt. A Pannon célja, hogy a tesztek és megfelelő szabályozás életbe lépése után minél hamarabb elérhetővé tegye a lakosság számára az új technikát.

Mint ismeretes, 2007 novemberében a T-Mobile és a Pannon 2016-ig meghosszabbította a 900 Mh-zes GSM jogosultságát. A nettó 10 milliárd forint egyszeri díj kifizetése mellett a két cég vállalta, hogy további 20-20 milliárd forintot költ szélessávú hálózat fejlesztésre. A Magyar Telekom Távközlési Nyrt. és a Pannon GSM Távközlési Zrt. 1993-as koncessziós szerződése a 900 MHz-es GSM frekvenciahasználati jogosultság jövőre, egészen pontosan 2008. november 4-én jár le.