Fizetni is lehet az új Nokiával

Vágólapra másolva!
A Nokia legújabb készüléke, a 6212 beépített NFC-modullal rendelkezik, melynek segítségéval akár elektronikus fizetőeszköz is válhat a telefonunkból. Az NFC-technológia egyik kísérleti projektje éppen Magyarországon zajlik.
Vágólapra másolva!

Az NFC alapjait egy a Bluetooth-hoz hasonlatos vezeték nélküli adatkapcsolat nyújtja, amely a "kékfog"-technológiánál gyorsabb és egyszerűbb adatátvitelt tesz lehetővé. A kapcsolat létrehozásához elegendő a telefonunkat egy terminál közelébe helyeznünk, az érzékeli a mobilt, majd létrejön a virtuális bankszámlánkkal a kapcsolat, és máris tudunk buszjegyet vásárolni. Az NFC-képes telefonunkkal lehetőségünk nyílik arra, hogy például a 10 ezer forint alatti kiadásainkhoz még a pénztárcánkat se kelljen elővenni.

A Near Field Communication természetesen alkalmas képek, videók vagy akár névjegyek elküldésére is, így a multimédiás tartalmakat is viszonylag egyszerűn tudjuk megosztani ismerőseinkkel. A Nokia 6212 önmagában egy viszonylag egyszerű készülék: a belső memóriáját miniSD-kártyával tudjuk bővíteni, van benne beépített FM-rádió, 2 megapixeles kamera, egy igen meggyőző, 240x32 pixel felbontású TFT LCD-kijelző is. A készüléket a Nokia Európában 200 eurós végfelhasználói áron készül piacra dobni az ősz elején.

Az elektronikus pénztárca ötletével kapcsolatos kísérletek számos országban zajlanak, de egyelőre nem kristályosodott ki igazán, hogy melyik megoldás lesz biztonságtechnikai szempontból a legmegbízhatóbb. AZ NFC mellett már korábban letette a voksát az amerikai Motorola, amely még tavaly decemberben mutatta be a Stolpan névre keresztelt projektjét a hazai sajtó képviselőinek. A demo keretében lehetőség nyílt arra, hogy pusztán egy egyszerű Motorola telefonnal és a meglévő bankszámlánkkal parkolási díjat, vonaljegyet vagy bármi más viszonylag pár ezer forintos tételt tudjunk vele rendezni gyorsan és kényelemesen.