Beépített WiMAX és LTE a laptopokban is

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik a laptopgyárak eljutottak oda, ahová a GSM- és HSDPA-modulal felszerelt okostelefonok és PDA-k már évekkel ezelőtt. A laptopokban hamarosan alapértelmezett lesz a beépített LTE- és WiMAX-modul
Vágólapra másolva!

A legújabb tanulmányok szerint a WiMAX- és LTE-modulok hamarosan olyan természetes eszközei lesznek a hordozható számítógépeknek, mint mondjuk a hálózati kártya vagy az USB-port. A harmadik generációs adatforgalom iránt megnőtt kereslet hatására - amelyet már nem is maguk a telefonok, hanem a PCMCIA-adatkártyákkal felszerelt laptopok generálnak - a hordozható eszközökben hamarosan alapértelmezettek lesznek ezek az adóvevő-eszközök.

A jövő e adatkommunikációs eszközei, amelyek vezeték nélkül szélessávú internetkapcsolatot létesítenek, olyan, már elterjedt szerkezetekben is megjelenhetnek, mint az autók, a hajók, a szabadtéri kamerák, és még számos elektronikai cikk. Ehhez egyetlen termék árának kell még radikálisan csökkennie. Annak a chipnek, amely képes fellépni a 4G-nek is nevezett hálózatokra. Amennyiben sikerül kisebb energiafogyasztású, olcsóbban előállítható, kisebb, gyorsabb és megbízhatóbb chipeket gyártani, úgy semmi akadálya nem marad annak, hogy hamarosan akár a hűtőajtón szörföljön a felhasználó a weben. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy az előfizetői díjak csökkenjenek, és hogy maga a hálózat is globálisabb területet fedjen le. Az Ericsson szerint egyébként a minden szempontból generációs ugrásnak tekinthető LTE négyszer gyorsabb elérést biztosít majd a világhálóhoz, mint a jellegi HSDPA-megoldások.

Az új mobiltechnológiák először telefonokban jelennek majd meg, mint ezt a 3G kapcsán is tapasztalható volt. Az is megfigyelhető, hogy beépített 3G-vel még igen kevés laptop rendelkezik - de például a Fujitsu-Siemens palettáján egész termékcsalád épül a mobilinternetre. Ami ellenben még némileg hátráltathatja a fejlődést, az a túl sokféle szabvány: az UMTS-en belül túl sok technológia látott napvilágot, és a következő generációk is még egymással versenyeznek, miközben most éppen az LTE és a WiMAX is életképes megoldásnak tűnik. Így aztán a chip-gyártók várhatóan a végletekig kivárnak majd, hogy lehetőleg a nyerő technológia mellett dönthessenek.