Vágólapra másolva!
Az Internet Hungary idei rendezvényén a Pannon munkatársa, Miletics Pál a mobilinternet új felhasználási területét prezentálta. A már elérhető rendszer segítségével egy percet sem kell sorban állnia a betegeknek a kórházakban vagy a háziorvosnál.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években egymástól függetlenül, műhelymunkák keretében számos, a hazai egészségügy egyszerűbbé, gyorsabbá és kényelemsebbé tételét megcélzó projekt készült Magyarországon. Ezek kifejezetten a mobilinternettel járó szélessávú hozzáférésben rejlő lehetőséget használták ki, annak érdekében, hogy a páciens és az orvos, illetve a kórházak közötti kapcsolatot egységesebbé és sokkal gyorsabbá váljon. A Pannon ezeket a műhelymunkákat szervezi most egységes keretrendszerbe, így a betegeknek nem kell órákig sorban állniuk egy-egy újabb eredmény vagy vizsgálat miatt.

A jelenlegi egészügyi rendszer hazánkban papíralapú, és az egészségügy szereplők (orvosok, kórházak) technológiai, főleg internetes és telekommunikációs szintje elmaradott. Az új egységes keretrendszerrel elérhetővé válik, hogy a beteg adatait egy központi adatbázisban tárolják el, és közvetlenül 3G-s hálózaton keresztül legyen lekérhető az adott páciens kórtörténete és vizsgálatainak eredményei. Így nem kell minden egyes alkalommal órákat sorban állni, sőt, az el nem készült vizsgálatok eredményeire sem kell feleslegesen várni.

A keretrendszer elemei

A keretrendszer része a Mobil EKG megoldás, amellyel 3G hálózaton keresztül lehet például sportolók adatait továbbítani, anélkül, hogy az adott személynek például a futópályáról egyenesen a kórházba kellene sétálnia. A rendszer segítségével ott helyben, a salakpálya szélén is elvégezhető a szívritmusvizsgálat, és az adatok azonnal továbbításra kerülnek az orvosokhoz. A rendszer további része a magzati és szívmonitoring-szoftver, amellyel a terhes anyák és szívbetegek állapotát tudja folyamatosan nyomon követni a szakértő. Ezzel a kényelmes megoldással elkerülhető, hogy a kismamáknak akár egy percet is sorba kelljen állniuk, illetve nem kell feleslegesen kimozdulniuk otthonról.

A keretrendszer újabb fontos eleme a WAP Doktor, amely a felhasználó által megadott keresési feltételek alapján tartalmazza a háziorvosok elérhetőségét, illetve tudásbázissal szolgál a lakossági betegek részére. A rendszer negyedik pillére az idős- és betegfelügyeleti megoldás, melyek arra szolgálnak, hogy ha a páciens rosszul van, erről azonnal informálhatja a szakembereket, családsegítő szerveket.

A XI. kerületben már használják a rendszert

A keretrendszer kialakítása jelenleg pilot-üzemmódban van, de a Pannon képviselője elmondta, hogy a rendszerbe folyamatosan kapcsolódnak be újabb és újabb kórházak, illetve háziorvosok. Jelenleg azon dolgoznak a fejlesztők, hogy az egyes, különálló megoldások egységes nyelven tudjanak egymással kommunikálni. A Budapest XI. kerületében folyó kísérletek eredményei azt mutatták, hogy a betegeknek tetszett, hogy a leletekért nem kell befáradniuk a kórházba, illetve, hogy nyomom tudják követni az egész család kórtörténetét. Volt olyan beteg is, aki a bőrelváltozásáról fotót készített, elküldte azt az orvosának mms-ben, és a válaszban már érkezett is a megoldás.