Linuxos szupermobil a Nokiától

Vágólapra másolva!
A finn gyártó N900-es típusjelzésű érintőképernyős, teljes billentyűzettel szerelt  készülékén saját Symbian szoftvere helyett a Linux-alapú Maemo 5 szoftvert használja.
Vágólapra másolva!

A Nokia N900-as belsejében egy mobil eszközökbe szánt, 600 megahertzes ARM Cortex-A8-as processzorral és256 megabájt memóriával szerelik fel, ráadásul a lapka háromdimenziós grafikai gyorsításra is képes. A gyártó emellett azt ígéri, hogy nagy teljesítményének köszönhetően egyszerre sok alkalmazást lehet megnyitni rajta, amelyek közt ugyanolyan egyszerűen - és gyorsan - lehet váltogatni, mint egy PC-n.

A Maemo nevű Linux-alapú operációs rendszert futtató készülék nagyfelbontású (800x480 pixeles), szélesvásznú (16:9) képernyővel rendelkezik, és a wifi mellett gyors, 10 megabites letöltési sebességet biztosító HSDPA-mobilinternetre is képes. Böngészője a Firefox alapjait is képező Mozilla technológiát használja, ráadásul képes Adobe Flash (9.4) tartalmak megjelenítésére is, ami ilyen kategóriájú eszköz esetében egyedinek mondható.

Forrás: [origo]

A telefon menürendszerét letölthető alkalmazásokkal, widgetekkel és ikonokkal a felhasználók teljesen testre szabhatják, bár az alapkínálatban többek közt e-mail kliens, csevegőprogram is rendelkezésre áll, a fájlok tárolására pedig 32 gigabájtos memóriával szerelik fel az eszközt, amely opcionális memóriakártya megvásárlásával 48 gigabájtig bővíthető. Az N900-as specifikációja szerint a telefonon gond nélkül lejátszhatók lesznek az ismertebb videoformátumokban (mp4, avi, xvid, wmv) lévő filmek. Az új operációs rendszer képességeiről bővebben ezen a linken lehet olvasni.

A készülék emellett 5 megapixeles digitális kamerával és a műholdak gyors megtalálására képes GPS-szel is rendelkezik, és októberben nettó 500 eurós, vagyis 135 ezer forint körüli áron kerül majd a boltokba. A Nokia korábban is használt már Linuxot, ám eddig csupán internettábláin, nem pedig mobiltelefonjain alkalmazta a nyílt forráskódú szoftvert.