Már a briteknél is navigál a mobilos Google Maps

Vágólapra másolva!
A Google az USA után az Egyesült Királyságban és Írországban is elérhetővé tette az androidos készülékekre írt térképszoftverében a hangos navigációt.
Vágólapra másolva!

Az újítást a tengeren túlon még 2009 októberében vezette be a cég. Az brit és ír felhasználók szerdától tölthetik le a Google Maps legújabb (4.1.1-es sorozatszámú) bétáját, amelyik hangos navigációt nyújt, a legalább 1.6-os verziószámű Android operációs rendszerrel rendelkező készülékeikre - írja a ZDNet.

A szoftver nem csak útba igazítja az autósokat, hanem a Street View, a weben megszokott műholdképek és a forgalmi információk is elérhetők rajta, valamint hangutasításokkal vezérelhető - bár a fejlesztők is beismerték, hogy szoftver nem biztos, hogy megért majd minden brit akcentust. A Google szerint üzleti és technológiai tényezők is hátráltatták a szolgáltatás első európai bevezetését. Amellett, hogy az interentes vállalat hosszasan egyezkedett a térképeit szolgáltató TeleAtlasszal, a brit premieren a fejlesztők arról számoltak be, hogy az országban lévő nagy számú körforgalom is nehezítette a dolgukat.

A Google Maps a navigációhoz eltárolja a telefonban az útvonal-információkat, így nem zavarja meg az autózást, ha a készülék menet közben eleszti a netkapcsolatot. A Google szoftvere azonban továbbra sem tárol el teljes térképeket offline módban, mint a Nokia Ovi Maps nevű mobilos navigációja, így azokat minden alkalommal a mobilneten keresztül tölti le a telefon. A cégnél vizsgálják az előzetes térképletöltés lehetőségét, és a kerékpáros navigációt is szeretnék az androidos navigációba integrálni, amit a Nokia szoftvere már tud - hangzott el a brit bemutatón a ZDNet szerint.

Az internetes vállalat újítása még úgy is megrettentette a navigációs piac nagyobb szereplőit, hogy Amerikában igazából csak a sűrűn lakott, és mobil szélessávú kapcsolattal lefedett területeken használható. A Google egyelőre nem közölte, hogy mikor és milyen ütemben tervezik a szolgáltatás elérhetőségének további bővítését Európában, amit feltehetően leginkább már tényleg csak jogi, illetve üzletpolitikai tényezők hátráltatnak. A Google Maps hangos navigációját ugyanis az Android-hackerek sikeresen elindították az USA-n kívül már az amerikai verzió bemutatása után.