Jövőre debütál a személyes pendrive

2007.05.11. 18:42

A Microsoft és a SanDisk együttműködésének az eredményeként jövőre olyan pendrive-oka és memóriakártyákat lehet majd megvenni, amelyeken a felhasználó saját szoftvereit bárhová magával viheti, s idegen PC-ken is használhatja azokat, megszokott beállításaikkal együtt.

A két cég megállapodásának értelmében a Microsoft a szoftveres hátteret, a SanDisk pedig a hardveres megoldásokat szolgáltatja majd a felhasználók saját szoftveres környezetének mobillá tételét biztosító memóriákhoz.

Az újfajta USB pendrive-ok és memóriakártyák a Windows XP vagy Vista operációs rendszert futtató PC-k esetében lehetővé teszik majd, hogy a felhasználók a hordozható hardveren ne csak fájlokat másoljanak, hanem bonyolultabb műveletek alkalmazása nélkül akár üzeneteiket, szoftvereiket is eltárolják. Az eszközöket ezt követően egy másik PC-hez csatlakoztatva az otthoni gépen megszokott beállításokat, alkalmazásokat érhetik el egyszerűen egy másik számítógépet előtt ülve is.

Annak érdekében, hogy a hordozható háttértáron lévő adatok a kütyük elvesztése esetén se kerülhessenek illetéktelen kezekbe, az eszközökön tárolt információkat titkosítani lehet majd. A munka során az adatok is közvetlenül a pendrive-ra mentődnek, így ha végeztével az USB-meghajtót lecsatlakoztatják az idegen gépről, azon semmiféle nyoma nem marad a használatnak.

A cégek szerint a megoldás biztonsági szempontból is kínál majd előnyöket: mivel a felhasználók saját szoftvereiket vihetik magukkal segítségével, nincsenek kitéve annak a kockázatnak, hogy az idegen PC esetleg vírusokkal fertőzött. Hasonló, ám kevésbé fejlett szolgáltatásokat jelenleg is kínál a SanDisk U3 jelzésű pendrive-jai, melynek nagyobb tudású utódai a tervek szerint 2008 második felében kerülnek a boltokba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK