Őrült PC-k versengése a BNV-n

Vágólapra másolva!
Birodalmi lépegető, templom, vagy véres szögesdrót - ez mind-mind alkalmas arra, hogy egy személyi számítógép unalmas, szürke dobozát lecseréljék rá. PC-modderek versengtek a hétvégén a Hungexpón.
Vágólapra másolva!

A BNV B pavilonjában, az Infomarket és a MobilShow kiállítások standjai között akadtunk rá a mod-tech HALL 2007 nevű versenyre, amelynek keretén belül a tuningolt PC-k építői mérték össze a tudásukat.

A műfaj elsősorban a játékok megszállottainak sajátja, hiszen egy-egy erősebb szoftverhez folyton új alkatrészeket kell beszerelni a gépbe, és érdemes szoftveresen is "túlhúzni" azt, vagyis feljebb venni a gyárilag korlátozott teljesítmény-értékeket.

Ez persze azzal jár, hogy a gép többet erőlködik, nagyobb hőmennyiséget termel működés közben, vagyis több hűtőberendezésre van szükség. Igen ám, de a hagyományos hűtőventillátorok nagyon hangosak, célszerűbb tehát halkítani őket, passzív hűtést biztosító bordákat vagy vízhűtéses rendszert beszerelni. Ha pedig az ember már ennyit bajlódott a gépével, akkor azt érdemes megmutatni a nagyközönségnek, és a külsejét is feldobni egy kicsit - a színes ledektől, neonoktól a teljesen átépített gépházig bármivel. Hát valahogy így működik a modding...

Forrás: [origo]
Kedvencünk, a birodalmi lépegető
Nézze meg a többi gépet is galériánkban!

Mint a szervezőktől megtudtuk, egy-egy ilyen masina akár több hónapig is készülhet attól függően, hogy készítője milyen technikával, milyen alapanyagokból dolgozik - meg persze attól is, hogy mennyi pénze van az átépítésre. Annak pedig, aki ilyen egyedi gépet szeretne, magának kell összeraknia, a csapatok ugyanis csak hobbiból dolgoznak - Magyarországon még nincs olyan "manufaktúra", amely eladásra készítené a masinákat.

A nagyobb számítógép-gyártók persze készítenek ilyen tuningolt PC-ket, viszont ezek sorozatban készülnek - tehát ha valaki kiad rájuk több százezer, vagy akár több millió forintot, még akkor is alakítgatni kell rajta, hogy egyedi legyen. A versenyre épített gépekben is benne van több százezer forintnyi alkatrész, a házak elkészítéséhez pedig nem árt némi lelemény: a templomot formázó PC teteje például a csempézésnél használt fugakeresztekből készült.

A BNV-n kiállított gépek közül a közönség és a szakmai zsűri is kiválasztotta a legjobbakat, a győztesek listája megtekinthető a rendezvény weboldalán. Az őrült külsejú PC-ket élőben ma és holnap még meg lehet tekinteni a Hungexpo B pavilonjában.