Üzlet is rejlik a százdolláros laptopban

Vágólapra másolva!
Otthagyta a százdolláros laptop-projektet Mary Lou Jepsen, a nonprofit kezdeményezés technológiai vezetője, aki többek közt a fejlődő országok gyermekeinek szánt gépben alkalmazott találmányaira alapozva indít egy új, profitorientált céget.
Vágólapra másolva!

A százdolláros gépben használt kijelzők egyik különlegessége, hogy két üzemmódban képesek működni: ezek egyike az erős napsütésben is olvasható, e-könyvek olvasásához tökéletes, nagy felbontású (1200x900 pixeles), de csupán fekete-fehér színeket használó mód. A másik a kisebb felbontást (800x600 pixeles) kínál, ám színes képeket is meg tud jeleníteni. Az előbbi esetben egyébként jóval kevesebbet fogyaszt a készülék, így a fejlesztők szerint akár huszonegy órán keresztül is használható egy töltéssel.

Forrás: [origo]

Az IT Worldnek adott nyilatkozata szerint Jepsen továbbra is részt vesz a százdolláros laptopon való munkában külső tanácsadóként, illetve gyártási költségért biztosítja az új cége által előállítandó kijelzőket az XO-hoz. A cég kereskedelmi forgalomban is kapható gépek gyártásához is elérhetővé teszi az XO-ban használt kijelző gyártási technológiáját. A százdolláros laptop honlapján még nem tüntették fel a változást, így nem tudni ki lesz a harmadik világba, oktatási célokkal létrehozott kütyü új vezető technológusa.

Az XO laptopokat december végéig meg is lehetett vásárolni a Give 1 Get 1 program keretében. A vásárlók a két laptop árának megfelelő 400 dollár befizetése után kaptak egy laptopot kaptak, és annak biztos tudatát, hogy az összeg másik feléért egy rászoruló gyerek jut számítógéphez.