Ügyféladatokkal adták el a PC-t

Vágólapra másolva!
Az eBay-en mindössze tízezer forintnak megfelelő összegért kínáltak eladásra egy olyan számítógépet, amelyen egy skót bank milliónyi ügyfelének adatát felejtették rajta véletlenül.
Vágólapra másolva!

Az internetes aukciósházban a Graphic Data nevű adatarchiválással foglalkozó társaság egyik ex-munkatársa kínálta eladásra egy használt számítógépet. Mint arról a Daily Mail beszámolt, a cégtől leselejtezett PC-ben lévő merevlemezről elfelejtették biztonságosan eltávolítani a belső használatra szánt információkat.

Mint azt a Royal Bank of Scotland és leányvállalata, a Natwest is megerősítette, a komputeren a két társaság rendszerében bonyolított bankkártya-tranzakciókkal kapcsolatos adatai maradtak rajta: közel egymillió ügyfél neve, bankkártyaszáma, bizonyos esetekben pedig még anyja neve, mobiltelefonszáma, digitalizált aláírása is. Az eset azért kapott nyilvánosságot, mert a PC-t megvásárló személy, egy oxfordi informatikus felhívta rá a média figyelmét. Az ügyben érintett társaságok jelezték, hogy vizsgálatot folytatnak azzal kapcsolatban, hogy kerülhettek ki a belső használatra szánt adatok.

Az Egyesült Királyságban egyébként törvényi szabályozás is kötelezi az adatok komoly védelmére a cégeket, az illetékes hatóság tavaly egy helyi lakás-előtakarékossági szolgáltatásokat nyújtó társaságot közel 300 millió forintnak megfelelő bírsággal sújtottak azt követően, hogy a cég egyik munkatársának lakásából ellopott laptopon ügyfelek adatai kerültek illetéktelenek kezébe.