Ami egy Machez kellhet, ingyen

Vágólapra másolva!
Jön az ősz, jön az egyetemkezdés. Szoftverválogatásunkban az új szemesztert trendi Macintosh-sal kezdőknek ajánlunk programokat, hogy ugyanolyan hatékonyan végezhessék dolgukat, mint korábbi rendszerükön.
Vágólapra másolva!

Bár a fanatikusok mást mondanak, egy operációs rendszer sem tökéletes. Mindegyikhez ismerni kell azokat az apró trükköket, azokat a közhelyesen minden gépre felkerülő segédprogramokat, amik nélkül jóval kényelmetlenebb az élet. A netezéshez, íráshoz, olvasáshoz, határidők betartásához és a mindennapi teendőkhöz szükséges Mac OS X-es programokból szedtünk össze egy csokorra valót.

Minden ami a nethez kell

A Mac OS X-szel érkező Safari böngésző jó választásnak bizonyulhat azoknak, akik nem szokták meg a kiegészítőkkel telezsúfolt Firefox-ukat. A mindennapi élethez szükséges oldalak túlnyomó többsége hiba nélkül működik az almás böngészőben, a banki oldalakkal, webes levelezőkkel és az egyetemi oldalakkal valószínűleg semmilyen gond nem lesz. Amennyiben a Safari mégsem felel meg, a PC-n megszokott bővítésekkel felvértezhető Firefox maces verzióját vagy a hasonló böngészőmotort használó, ám OS X-esebb küllemű felülettel rendelkező Camino-t ajánljuk.

A Windows rendszereken szinte egyeduralkodónak számító Live - született: MSN - Messenger az egyik olyan szoftver, ami helyett még okosabbat is tudunk ajánlani. Az ingyenes Adium csevegőkliens az összes fontosabb protokollon képes beszélni, használja a rendszer címjegyzékében tárolt adatokat és még szép is. Bár az alap szoftver is kellően csillogós, az Adium Xtras oldalon további felületeket, ikonokat, smiley készleteket, hangokat tölthetnek le. Egy maréknyi új funkciót biztosító kiegészítő is van a weboldalba épülő chatre vagy a több időzónát kezelő naplózásra vágyók örömére.

Két feladatra egészen biztosan nem alkalmas az Adium: se videó-, se audiochatet nem lehet vele indítani. A probléma egyik megoldását a minden platformra megírt Skype jelenti. Macek közötti beszélgetésre az AIM üzenőt és az Apple saját MobileMe-jét támogató iChat is megfelelőnek bizonyulhat. Utóbbi program különösen távoli segítségnyújtásban erős, segítségével a beszélgetőtársak átvehetik a másik gépének irányítását egy rövid időre. A segítő maga előtt látja a másik gép asztalát és ugyanolyan jogokkal intézkedhet, telepíthet a gépen, mint az őt meghívó másik felhasználó. Kezdő maceseknek aranyat érhet ez a funkció, épp csak egy mentort kell találniuk a használatához.

Idő-, és adatletöltés

Az uTorrentet vagy BitCometet megszokott felhasználók is nyugodtan dőlhetnek hátra. A Macre és Linuxra egyaránt elérhető Transmission torrentkliens legalább annyit tud, mint a más rendszeren megszokott programok. A le- és feltöltési sávszél feladatonként való beállítása mellett az egyes torrentekből elérhető fájlok között is kedvére válogathat a felhasználó, így biztos, hogy a vágyott sorozatból nem az utolsó epizódok fognak először lecsorogni a netről. Az ingyenes és minimalista Transmission mellett vannak nagyobb műgonddal elkészített fizetős kliensek is, ám bizton állítjuk, hogy a gyors kis program minden igényt képes kielégíteni.

Forrás: [origo]
Letöltés Transmissionnel

Az FTP-ről töltögetők és persze a honlapgazdák legnagyobb segítéségnek számító ingyenes program a Cyberduck nevet viseli. A barátságos kacsa ikonnal rendelkező FTP kliens egyszerűbb feladatokra - például néhány sorozat leszedése vagy egy egyszerűbb honlap feltöltése - jó, rendszeres netes munkára viszont inkább a Panic szoftverház legénysége által készített Transmit-et javasoljuk. A szoftver ugyan harminc dollárba, azaz közel ötezer forintba kerül, azonban rendkívül stabil és nagyon kényelmesen használható. Legalább a próbaverziójára érdemes ránézni a végső döntés előtt.

Beadandók írására

Elvben nem nehéz szövegszerkesztőt találni Macitoshra. A Microsoft-féle Office 2008 megjelent a platformra, épp csak a helyesírás-ellenőrzés hiányzik belőle, illetve néhány apró hibával komolyan meg tudja keseríteni a felhasználó életét. A drágább Apple gépekhez ingyen adott, egyébként pedig harmincezer forint körüli összegért megvehető iWork irodai csomag nem szenved hasonló problémáktól. A rendszerszintű helyesírás-ellenőrzés - melynek magyar nyelvi modulját a MySpellX-et külön kell telepíteni és beállítani - remekül működik a programban. Az iWork egyetlen hátulütője, hogy teljes kompatibilitást nem tud garantálni, így néha gondok lehetnek a PC-s ismerősöktől kapott dokumentumok megnyitásával.

Forrás: [origo]

Így néz ki a NeoOffice

A Mac-esség és a kompatibilitás közti legjobb kompromisszumot az ingyenes NeoOffice nyújtja. A Sun által támogatott szintén ingyenes OpenOffice csomag alapjain épült OS X-re tervezett irodai csomag mindent tud, amire szükség lehet. Az új és erős gépeken pedig a szoftverrel kapcsolatban régen hangoztatott lomhaság is eltűnik. A fenti alternatívákon túl számos írással kapcsolatos célprogram érhető el OS X-re a bekezdésenként változtatható nyelvű és írási irányú, rendkívül nyelvészbarát Melleltől egészen a természettudományos publikációk írására használt LaTeX rendszerekig.

Olvasni való programok

Az OS X beépített PDF- és képmegjelenítője a Preview szinte teljesen feleslegessé teszi az Adobe Reader telepítését. Egyedül a PDF formátum által biztosított ritkán használt funkciókhoz lehet szükség az Adobe monstrumára. Nincs ilyen szerencséje azoknak, akik lábjegyzetekkel ellátott Rich Text dokumentumokat - például cikkeket, dolgozatokat - akarnak olvasni, ők kénytelenek a fentebb már említett NeoOffice csomagot vagy ezzel egyenértékű más irodai programot telepíteni, mert az Apple szoftverek hajlamosak elhagyni a lábjegyzeteket.

Forrás: [origo]
Ez pedig a Tofu

Olvasáshoz elengedhetetlen még az Amar Sagoo által létrehozott Tofu nevű apró segédprogram. A szoftver a szemnek kényelmes méretű hasábokra tördeli a rá dobott szövegeket. A netről begyűjtött jegyzeteket használóknak szemcseppek literjeit takaríthatja meg ez az egyszerű program, arról nem is beszélve, hogy a tördelésnek hála olvasni is gyorsabban lehet az így megnyitott szövegeket.

Okos címjegyzék

A Windowsról Macre váltók számára egészen biztosan újdonság lesz a levelezőprogram, a naptár és a címjegyzék integráltsága. Némi tanulási időt igényel ezek használatának elsajátítása, arról nem is beszélve, hogy a kezdetben teljesen üres Address Book nem motiválja az ismerősök adatainak bevitelére az embert, de a fáradság kifizetődik.

A fantáziátlanul Mailnek nevezett levelezőprogram közös tennivaló adatbázist használ az iCal naptárral, ráadásul a dátummal megjelölt eseményeket egy kattintással továbbítani is tudja a naptárnak. A címjegyzék adatait behúzva rögtön az iCal-ből küldhet meghívókat és emlékeztetőket a felhasználó. Az integráció csúcsát pedig az jelenti, hogy a különböző helyi adatbázisok tartalmát az iSync program segítségével a felhasználó telefonjára is képes szinkronizálni. A Mac OS X-et azzal nem lehet megvádolni, hogy hátráltatná a projektjeivel haladni kívánó felhasználót.

Mindennapi okosságok

Az alapértelmezett médialejátszót, a Quicktime-ot - amely feleannyira sem rossz, mint Windows-os verziója - ki lehet okosítani, hogy elboldoguljon a netről letöltött, különböző kodekeket igénylő filmekkel, ehhez csupán a Perian csomagot kell telepíteni. Mégis jobb választás ugyanezzel a lendülettel beszerezni a Videolan remek lejátszóját a VLC-t is. A telepítés pillantától nem kell a netes rádióadók, egzotikus kodeket használó filmek vagy az eltérő régiókódú DVD-k miatt aggódni, a VLC vinni fogja mindegyiket. További programokra csak a veszteségmentes zeneformátumok kedvelőinek van szükségük, a Cog lejátszó csúnya felhasználói felületéért úgy kér bocsánatot, hogy az összes alternatív formátummal elboldogul a Monkey Audiótól a FLAC-ig.

Forrás: [origo]

Mindent lejátszik a Cog

Ami a Cog a zenefájloknak, az az ingyenes The Unarchiver a tömörített állományoknak. A program letöltése és egyszeri futtatása után láthatatlanul végzi a dolgát, kitömörít bármilyen becsomagolt anyagot ha kétszer kattintunk rá. Egyike azoknak a szoftvereknek, amiknek csak a hiánya vagy lefagyása tűnik fel, mert ilyenkor furcsán kényelmetlenné válik a munka.

Mac magasiskola

Végül két olyan szoftvert ajánlunk, aminek nincs igazán jó windowsos párja. A Growl a programok figyelmeztetéseit jeleníti meg egy helyen. Telepítése után hirtelen rend lesz az asztalon, a Dokkon pattogó ikonok, a külön feldobált figyelmeztető ablakok helyett kiszámíthatóan jelennek meg a figyelmeztetések, amik így kevéssé zavarják a munkát. Még ennél is hasznosabb a Quicksilver nevet viselő gyorsindító és vezérlőpult program. A gyorsbillentyűvel előhívható programból parancsokat és programokat indíthat a felhasználó, fájlokat másolhat, szöveget csaphat hozzá a tennivalók listájához, neveket kereshet a címjegyzékből és még ezer más dologra is képes. A szoftverhez elkészült többszáz plugint végignézni is fárasztó, azonban ezek teszik lehetővé, hogy a felhasználó bármit összelegózhasson a Quicksilveréből.

Jelen programválogatás egészen biztosan nem teljes, de reményeink szerint az elinduláshoz elég. További segédprogramokat a felhasználók által Digg-modell szerint működtetett IUseThis oldalon és a MacUpdate-en érdemes keresni, segítőkész magyar felhasználókat pedig a BeszéljükMac fórumain talál a végleg eltévedt újonc.

(A cikkünkben szereplő képek OS X 10.4 Tiger alatt készültek, az ismertetett programok azonban 10.5 Leopard alatt is tökéletesen működnek.)