Kalózpártnál tartott razziát a német rendőrség

Vágólapra másolva!
Razziát tartott a rendőrség a német Kalózpárt szóvivőjénél miután a párt titkos iratokat szivárogtatott ki - adta hírül a TorrentFreak.
Vágólapra másolva!

A Palin-ügy miatt épp instabillá vált Wikileaks oldalra feltöltött anyag az bajor hatóságok házi készítésű trójai programjáról tartalmazott hasznos információkat. A Skype-on bonyolított hívásokat lehallgató programról már múlt év novemberében is szivárogtak ki dokumentumok, ám arra eddig nem volt bizonyíték, hogy a kormány valóban használta volna a kémprogramot.

Az anyag napvilágra kerülésére válaszul a német rendőrség razziát tartott a Kalózpárt szóvivőjének lakásán, illetve egy másik párttagtól egy szervert is lefoglaltak. A TorrentFreak információi szerint az elvitt gép merevlemeze titkosítva volt, így valószínűtlen, hogy a hatóságok annak segítségével azonosítanák a kalózok informátorát.

Andreas Popp, a Bajor Kalózpárt elnöke a fájlcsere portálnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a trójai használata jó eséllyel megsérti a német alkotmányt. "A bajor hatóságoknak nincs joguk a trójait használni, és most megpróbálják elhallgattatni a kritikus hangokat." - nyilatkozta a Frankfurter Rundschaunak Udo Vetter bűnügyi jogász is.

A trójaira azért van szüksége a rendőrségnek, mert a Skye 256 bites AES rejtjellel titkosítja a kliensek közt zajló beszélgetést. Az ilyen titkosításokkal pedig a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint még nem boldogulnak a kódtörő számítógépek sem.