Nyaralós videók feltöltése az internetre

Vágólapra másolva!
Manapság már a legkezdőbb felhasználók is a neten keresztül osztják meg a nyaraláson készült fotóikat ismerőseikkel, a videók esetében viszont mindez még nem elterjedt, pedig a széles sáv korában már ez sem olyan bonyolult feladat. Megmutatjuk, hogyan érdemes felpakolni a hálóra a házi felvételeket.
Vágólapra másolva!

A digitális fotók esetében egy gyorsabb netkapcsolat birtokában akár a képek lekicsinyítésével sem kell törődni, fél-egy óra alatt jókora mennyiségű képet lehet feltölteni akár eredeti, több megapixeles felbontásban is. A videó esetében már nem ilyen egyszerű a helyzet, bár az élmények megosztásához itt nem is feltétlenül szükséges a sok gigabájtos forrásfájlt a netre feltölteni.

Vágni és tömöríteni

Egy hagyományos DV-kamerából beolvasott, egyórányi nyers videoanyag durván 10-12 gigabájtot foglal el a merevlemezen, ekkora adattömeget természetesen nem lehet, de nem is érdemes feltölteni a hálóra, hiszen rendkívül sok ideig tartana, és a havi adatforgalmi limit zömét is felemésztené. Szerencsére ilyesmire nincs is szükség, videotömörítéssel szinte láthatatlan módon töredékére csökkenthető a feltölthető fájlméret, ráadásul a nem jól sikerült, vagy unalmas jelenetek kivágásával nem csupán hasznos biteket takaríthatunk meg, hanem a nézők figyelmét sem kötjük le feleslegesen.

Erre a feladatra alkalmas szoftver szerencsére megtalálható mint a Windows XP-ben, mind a Vistában. Alapszintű szerkesztési feladatokra bőven megfelel a Windows Movie Maker (Macen pedig az iMovie), mivel egy aránylag egyszerűen kezelhető alkalmazásról van szó. A Movie Makerrel közvetlenül a kameráról is be lehet digitalizálni a felvételt, vagy a már merevlemezen lévő állományokat is tudja importálni (Videó importálása menüpont) - mindkét feladat elég időigényes lehet.

Kezelése nem túl bonyolult: automatikusan néhány perces darabkákra bontja a felvételt, melynek részeit a lejátszóablak jobb alsó sarkában lévő vágóbillentyűvel lehet tovább szeletelni. A lenti idősíkban a készítő olyan sorrendben helyezi el a kliprészleteket, ahogyan csak akarja, de áttűnéseket, feliratokat, háttérzenét is alkalmazhat. A kész felvételt a Fájl menü Mozifájl importálása pontjával lehet elkészíteni: webes használatra a 320x240 pixeles felbontás is elegendő, de ha a minőségre törekszünk, érdemes nagyobb, 640x480 pixeles felbontást választani.

Aki az elmentendő videofájl paramétereit még részletesebben testre szeretné szabni, annak a Microsoft Windows Media Encoder-ét érdemes letöltenie, ebből a 9-es a legfrissebb verzió, emellett egy rakás ingyenes videokonvertáló programot lehet letölteni a Szoftverbázisról is.

Hová töltsük fel a videót?

Szerencsére egy rakás ingyenes tárhely-szolgáltató kínálatából válogathat az amatőr videós: meglepő módon a YouTube, a világ legnépszerűbb videomegosztója erre a célra nem a legjobb választás, ide ugyanis legfeljebb tíz perc hosszúságú mozgóképes klipeket lehet feltölteni (noha a fájl akár 1 gigabájtos is lehet), ha a felvétel ennél hosszabb, fel kell darabolni. Ez ugyan nem túl bonyolultan megoldható, de nem túl elegáns, és találni kényelmesebb megoldást is.

Google Video

A video.google.com címen elérhető szájt volt a Google elsőszámú videomegosztója egészen addig, míg a keresőóriás fel nem vásárolta a YouTube-ot, azóta kissé háttérbe szorult. Noha a legtöbb felhasználó az utóbbi szájtot böngészi vicces, érdekes felvételek, régi tévéműsorok után kutakodva, a nyaralós videó feltöltésére a Google Video jobb választás lehet, mivel nem korlátozzák a feltölthető mozgóképes állomány méretét.

Tesztünk során egy 5 és fél perc hosszúságú, WMV formátumú videót töltöttünk fel az összes tárhelyre. A Google Video esetében a 87 megabájtos fájl feltöltése egy 3 megabit/s-os feltöltést kínáló otthoni kábelnetes kapcsolatról 3 perc 49 másodpercig tartott, a szerveren történő feldolgozás azonban még további mintegy fél órát vett igénybe. Lehetőség van privát videó tárolására, ekkor a felvétel nem kerül be a kereshető katalógusba. Komoly hátránya, hogy az ide feltöltött videók meglehetősen kockásak, minőségük nem a legjobb.

Vimeo

A Vimeo tulajdonképpen egy szociális hálózat és egy videomegosztó keveréke, amelynek legfőbb előnye, hogy akár tűéles, HD-felbontású felvételeket is fel lehet tölteni rá, igaz, egy felhasználó számára hetente legfeljebb 500 megabájtnyi videó feltöltését engedélyezik. Kiszolgálójára videónkat mintegy 7 percig tartott feltölteni, a rendszer pedig jelezte, hogy a feldolgozás a komoly terheltség miatt több mint 2 órát vesz majd igénybe - ezt már nem volt türelmünk stopperrel végigülni, szerencsére a feladat lezárultáról e-mailben is értesítí az oldal használóját.

Privát videók raktározásánál jól jön, hogy állítható, hogy kik nézhetik meg a felvételt, még azt is lehet szabályozni, hogy a látogatók hozzáférhessenek-e az eredeti, nyers videóhoz. Arra viszont nem jöttünk rá, miként lehet az eredetileg privát videót bárki számára elérhetővé tenni utólag.

A privát felvételek tárolása esetén viszont jól használható, hogy többféle feltétellel is lehet korlátozni azt, ki férhet hozzá a feltöltött anyaghoz, többek közt az is beállítható, hogy a nézők letölthessék, vagy sem az eredeti fájlt. A minőség elég jó, még teljes képernyőre váltva is jobb, mint a Google Videóé, sajnos azonban csak 4:3-as képarányt lehet alkalmazni.

Yahoo! Video

A Yahoo! videotárhelyén 150 megabájtos limitet alkalmaznak, ennél nagyobb méretű mozgóképes állomány feltöltését a rendszer nem engedélyezi. 87 megabájtos tesztfájlunkat valamivel kevesebb mint 4 perc alatt szippantotta fel a szájt rendszere, a weben nézhető formátumúra alakítás durván 25 percig tartott. Előnye, hogy a webes lejátszófelület akár szélesvásznú (16:9-es) felvételek megjelenítésére is használható, bár tesztvideónkat valamiért 4:3-as formátumban jelenítette meg. A minőség ugyancsak jónak mondható,


Eyespot

Ugyancsak legfeljebb 100 megabájtos videofájlokat enged feltölteni az Eyespot szervereire, de ezek esetében legalább a videó hosszúságát nem korlátozták. Sajnos a feltöltés terén nem teljesített túl jól ez a szájt, tesztfájlunk átküldése nem kevesebb mint 23 percet vett igénybe, cserébe viszont az átalakítás aránylag gyors volt. A Vimeóhoz és a Yahoo!-hoz képest a minőség gyengébb, a webes formára átalakított felvétel kissé kockás lett. Cserében a szájt remixelési funkciót kínál: az Eyespotra regisztrált felhasználók a felvételt megállítva egy Flash-alapú, de meglepően nagy tudású, áttűnéseket és effekteket is tartalmazó szerkesztőfelülethez juthatnak, melyben saját videoklipet állíthatnak elő a rendszerben lévő videók, és feltölthető fotók, zenék felhasználásával, ami az ismerősök nyári házi felvételei esetén igen jó szórakozás.


Dailymotion

A Dailymotion-ön ingyenesen legfeljebb 20 perc hosszúságú, 150 megabájtos filmeket lehet raktározni, tesztvideónk 3 és fél perc alatt feltöltődött a szerverre, az átalakítás nagyjából húsz percet vett igénybe. Ennek a szájtnak is standard képarányú lejátszófelülete van, minősége pedig nagyjából a Vimeóéval azonos. Extra lehetőségként feliratozni is lehet a felvételeket, és persze teljes képernyős lejátszás is választható.

Putfile

A Putfile.com-on legfeljebb 200 megabájtos videókat lehet feltölteni, a regisztráció csak Internet Explorerben működött, a feltöltés viszont csak Firefoxban. Tesztvideónk 5 és fél perc alatt vándorolt a tárhelyre, ott viszont mindezidáig, jópár órával később sem jelent meg.

Összességében jó tapasztalatokat szereztünk az ingyenes videotárhelyekkel, kivéve a Putfile-t, ahol az istennek nem akart megjelenni felvételünk. Tapasztalataink szerint érdemes időt szakítani az előzetes szerkesztésre, vágásra feltöltés előtt, egy rövid, de érdekes jeleneteket tartalmazó videó sokkal nagyobb sikert arathat a barátok körében. A fenti szájtok kínálatából elsősorban a Vimeo-t, a Yahoo! Video-t, és a Dailymotion-t ajánljuk olvasóink figyelmébe. A szélesvásznú formátumban dolgozó amatőr videósoknak meggyűlhet a bajuk még a 16:9-es felvételeket nem feltétlenül zökkenőmentesen kezelő szájtokkal, erre a problémára nekünk sem sikerült tökéletes megoldást találnunk.