A kalózkodás segített a PC-s játékcégeknek

Vágólapra másolva!
A számítógépes játékok kalózkodása bizonyos tekintetben jót tett a PC-s játékiparnak, mert megerősítette a piacot - jelentette ki egy interjúban Randy Stude, a nagy hardver és szoftvergyártókat egyesítő PC Gaming Alliance igazgatója.
Vágólapra másolva!

A számítógépes játékok történetében sok olyan példát hozhatunk fel, amikor kis, ismeretlen cégeknek sokat használt a játékok elterjedésében nagy szerepet játszó kalózkodás, mert így kialakíthatták piacukat későbbi címeikhez. "Ne értsenek félre, nem reklámozom a kalózkodást" - mondta Stude, a PC Gaming Alliance a Big Download című honlapnak adott nyilatkozatában.

Ugyanakkor az olyan - manapság világhírű - címek, mint a Quake, Doom, Starcraft, Counter-Strike, vagy a Half-Life fejlesztőcégei messze nem érhették volna el, hogy játékaik olyan hatalmas elismertségre tegyenek szert, ha nem létezik egy olyan hálózat, amelyik nyíltan és ingyenesen megosztja játékaikat. Márpedig szerinte ezek azok a cégek, amelyek a játékipart napjainkban meghatározzák - fejtegette.

Hasznosak az ízelítők

"Az én legelső játékélményem, amelyet egy belső nézetes lövöldözős játékkal szereztem, a Doom volt és nem fizettem érte" - közölte Stude. Hozzátette: "a gyártója azóta óriási elismertségre tett szert, játékaival hatalmas pénzeket keresett, és ezt annak köszönheti, hogy üzleti modelljét az eleinte szabadon megosztott játékokra építette"

A legelső Doom és Quake csak pár pályát tartalamazó verziói shareware-ként voltak kiadva, a játékosok szabadon másolgathatták őket, csak azoknak kellett fizetni, akik a teljes játékot birtokolni szerették volna. Ez a terjesztési mód azonban csak a PC-n működött, a konzolos verziókból nem volt ízelítő. A Game Set Watch játékblogon újraközölt 1994-es elemzés szerint sikeres lövöldözős játékokat készítő iD már az első shareware lövöldözős játékával, a Wolfenstein 3D-vel is százezer darabos eladási rekordot állított fel. Ráadásul az így árusított szoftverekből jóval ngyobb bevétele volt, mint a konzol verziókból.

Irányelveken dolgozik a szövetség

A 2008-ban alakult PC Gaming Alliance egy olyan nonprofit szervezet, amely a számítógépes játékipar fejlődését szorgalmazza, oly módon, hogy adatokat, információkat gyűjt és publikál a piacról, illetve a fejlesztőcégekről. Olyan nagynevű hardvert és szoftvert gyártó és kiadó cégek a tagjai, mint a Microsoft, a Logitech, az Nvidia, az Epic Games és az Activision. Többek között nyílt fórumot biztosít a PC-s játékiparban részt vevő cégek számára, hogy azok egymással kooperálva megoldásokat dolgozzanak ki a mostanában egyébként nem túl nyereséges játékszoftver piac számára. Randy Stude, aki jelenleg a cég igazgatója, 12 évig az Intelnek dolgozott.

A PC Gaming Alliance 2009-es tervei között szerepel a játékok minimális erőforrásigényéről szóló irányelvek összeállítása. Ez garantálná, hogy a notebookot és régebbi asztali gépet használó gamerek tudják, milyen játékélményre számíthatnak a pénzükért. Emellett a szövetség tanulmányozza a kalózkodás, a digitális jogkezelő szoftverek és a felhasználói élmény probléakörét is. A Big Download kérdésére Stude elmondta, áttanulmányozták a Stardock játékcég által kiadott, túlzottan szigorú védelmi eljárásokat elmarasztaló Gamer's Bill of Rights-ot, és megfontolják az abban foglaltakat.