Vágólapra másolva!
A hét legérdekesebb szoftvere az egy-két giccses látványfunkcióval, de azért hasznos újdonságokkal is megpakolt új Safari böngésző letölthető béta verziója, rajta kívül egy olyan programot kínálunk, amely LCD-monitorok pixelhibáinak felkutatásában segít. A gyerekek jól elszórakozhatnak a mozikba csak tavasszal érkező Szörnyek az űrlények ellen játékváltozatának demójával, míg az idősebbeknek városok tömegközlekedésének megtervezését ajánljuk izmosabb és gyengébb PC-ken futtatható változatokban.
Vágólapra másolva!

SAFARI 4 BETA

Forrás: [origo]
A böngésző béta verziójának letöltése (25 megabájt)

A hét egyik fő szoftveres újdonsága, hogy az Apple új verzióval rukkolt elő saját böngészőjéből: a cupertinói kóderek az egyelőre béta változatban elérhető Safari böngésző 4-es verziójába ugyanis számos újítás bekerült. Ezek közül a legelső, a Top Sites nevű funkció az Opera-ból már régi ismert Gyorshívó megfelelője azzal a különbséggel, hogy itt raktak rá egy szép 3D-s effektet. A teljességhez azonban az is hozzátartozik, hogy a Safari megoldása eltérő: ez ugyanis a leggyakrabban felkeresett honlapokat automatikusan rendezi a fenti képen látható mátrixba, míg az Operánál arra van lehetőség, hogy a felhasználó fixen hozzárendeljen bizonyos honlapokat a nyitólaphoz, amelyeket a későbbiekben egy kattintással elérhet. Meglepő módon csak arra van lehetőség, hogy a Top Sites csak az újonnan megnyitott fülekben jelenjen meg, amit igazából nem is találtunk praktikusnak: a speciális kiindulóoldalt érdemes inkább kezdőlapnak megtennni. Ehhez az Edit/Preferences menüben írjuk be a Home page sorába: topsites:///

Azt, hogy az újonnan megnyitott böngészőfülekben mi jelenjen meg, egy sorral feljebb, a New tabs open with sorban lehet kiválasztani, számunkra az Empty page, vagyis az üres oldal bizonyult a legértelmesebb választásnak.
Vigyázat, természetesen a megoldás nem válogat az oldalak közül: ha mondjuk egy pornóoldalt keres fel valaki sűrű rendszerességgel, annak előnézeti képe is megjelenik majd a nyitólapon, bár szerencsére lehetőség van arra is, hogy az egyes szájtokat manuálisan letiltsunk a listából. Szexoldalak nézegetéséhez pedig eleve ott a privát böngészési mód, amikor a szoftver jótékonyan "elfelejt", azaz nem rögzít nyomokat az előzményekben: ezt az Edit menü Private browsing pontjában lehet ki- és bekapcsolni.

A Safarival konkuráló, hasonló technológián alapuló riválishoz, a Google Chrome-hoz hasonlóan az Apple mérnökei is igyekeztek minimalizálni a kezelőfelületet, amelynek füleit egy huszárvágással a címsorba száműzték helytakarékossági célból. Ez egy jó ötlet, egyedül csak azt sajnáljuk, hogy nem lehet átrendezni a sorrendjüket. A windowsos felhasználók számára kedvező, hogy a szoftver végre saját operációs rendszerük kezelőfelületéhez illeszkedik, azaz a lekicsinyitő és bezáró gombok is megszokott helyükön vannak, és lehetőség van a megszokott windowsos betűkészletek használatára is.

Pár napos használat alatt nem találtuk túl sok értelmét találtuk az új Cover Flow funkciónak, ezzel az előzményekben (History) vagy a könyvjelzők (Bookmarks) lévő oldalak között lehet 3D-ben barangolni az egér tekerője segítségével. Ez igazából csak dekorációnak tekinthető, a korábban felkeresett oldalak fellelésében nem éreztük, hogy sokat segített volna, de lehet, hogy csak mi nézegetünk túlságosan hasonló, kis képekkel operáló szájtokat, viszont az előzményekben való keresés sokkal hatékonyabb lett, de ezt már a riválisok is mind tudják.

Valamelyest testreszabható lett a böngésző kezelőfelülete is, az oldalak nagyítását és kicsinyítését végző ikonokat például kézzel kell elhelyezni a menüben - ez utóbbi nagy hiányossága volt a Safarinak. A menüben most már minimális szövegméretet is meg lehet adni, elkerülendő a nagyfelbontású monitorokon a nem megfelelően optimalizált oldalak szemfárasztó nézegetését vagy manuális nagyítgatását (Edit/Preferences/Advanced/Never use font sizes smaller than [x]). Persze ezt bekapcsolva számítani kell arra, hogy az oldalak bizony szétcsúsznak - persze az is igaz, hogy ezt még más böngészőben sem tudták normálisan megoldani, így részünkről egyelőre maradunk a manuális nagyítgatásnál. Nem akarunk okoskodni, mindenki maga döntse el, tetszik-e neki vagy sem az új Safari, letöltés a kép alatti linken!

SZÖRNYEK AZ ŰRLÉNYEK ELLEN (MONSTERS VS ALIENS) DEMÓ

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (589 megabájt)

A Dreamworks vadonatúj animációs filmje csak tavasszal érkezik meg a hazai mozikba, de videojáték-adaptációjának demóját már most kipróbálhatja bárki, aki egy közepesen erős PC-vel - vagy Xbox 360 konzollal - rendelkezik. A letölthető demóban a képen jobb oldali kocsonyás szörnyet, B.O.B.-ot, a baoldali Rovaroszauruszt és a 15 méteresre nőtt főszereplőt, Susan Murphy-t lehet irányítani három különböző, sajnos elég rövid pályán. A program hangulatában leginkább a Lego-játékokat idézi, de jóval látványosabb azoknál.

A-TRAIN 8 DEMÓ

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (582 megabájt)

Még papíron megjelenő számítógépes újságokban olvashattunk először a kilencvenes években az A-Train című programról, amelyben a játékos feladata egy profitábilisan működő tömegközlekedési hálózatot építeni nagyvárosokban. Bár a programba komplett tőzsdei szimulációt is beépítettek, legvonzóbb tulajdonsága a tetszetős, háromdimenziós grafika, amelyben még az is lehetséges, hogy a frissen megtervezett elővárosi vasút vonalát egy virtuális szerelvény ablakai mögül is megszemléljük. A realisztikus grafikája miatt ezt a játékot erősebb számítógépen érdemes kipróbálni.

SIMUTRANS

Forrás: [origo]
A játék teljes verziójának letöltése ( 8 megabájt)

Az új A-trainnel ellentétben a régi klasszikus stratégiai játékok kétdimenziós grafikáját használó, de ennek ellenére így is elég hangulatos Simutrain szinte bármilyen konfiguráción, egyszerűbb laptopon is futtatható, ráadásul a csupán 8 megabájtos játék teljesen ingyenes. Ebben a programban nem csak vasútat vagy hévet, de buszjáratokat is kialakíthat a játékos, valamint az ipar ellátásához szükséges nyersanyagok szállításáról is gondoskodnia kell.

DEAD PIXEL TESTER
Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (286 kilobájt)

Reméljük, egyik olvasónknak sem lesz rá szüksége, de azért érdemes elraktározni a linkjét ennek az egyszerű kis segédprogramnak, amellyel a monitor esetleges pixelhibáit lehet leellenőrizni. A program különböző színek megjelenítésével, villogtatásával segít kiszűrni a beragadt színeket, amelyeket jóval nehezebb kiszúrni, mint mondjuk a hibájuk miatt folyamatosan világító képpontokat. Használatához ezen a linken lehet segítséget találni, de persze ez az alkalmazás sem képes az ember helyett leellenőrizni a problémás pontokat, csak abban segít, hogy hamarabb észrevegyük ezeket.

Korábbi szoftverválogatásainkat ezen az oldalon böngészheti át.