Jobban láthaunk a videojátéktól

Vágólapra másolva!
Javítják a látást, vagy legalábbis a kontrasztok érzékelésének képességét a videojátékok - állítja a Nature-ben megjelent tanulmány.
Vágólapra másolva!

Akár 58 százalékkal is javult a fényesség és kontraszt iránti érzékenysége azoknak, akik egy kilenc hetes kísérlet alatt ötven órát játszottak számítógépes játékokkal. Az akciójátékok által kiváltott hatás hosszú hónapokkal azután is megmarad, hogy a kezelést befejezték - írja a tanulmányt összefoglaló CNet.

A kutatók két csoporttal végeztek vizsgálatokat. Az első csapat akciójátékokkal, például a Call of Duty 2-vel és az Unreal Tournament 2004-gyel játszott a kilenchetes kísérlet alatt. A második csoport olyan játékokat kapott - például a Sims 2-t - amelyekben nem volt szükség precíz műveletekre. A kilenc hétes program végén az akciójátékokat kapó csoport jobban szerepelt a kontrasztérzékenységet vizsgáló teszteken, a leggyengébb eredmény is 43 százalékos javulást mutatott. Míg az akciójátékokkal játszók hetven százalékánál látszott a kezelés eredménye, a Simset játszók közül csak 22 százalék képességei javultak.

A tompalátásnak nevezett rendellenességet hagyományosan szemüveggel vagy műtéti úton tudják korrigálni. Mi arra jöttünk rá, hogy máshogy is rá lehet venni az agyat a beérkező információk hatékonyabb feldolgozására - nyilatkozta a kísérletet vezető Daphne Bavelier, a Rochesteri Egyetem professzora.

Nem kell műtét, elég gyakorolni

Tudomásunk szerint ez az első bizonyítéka annak, hogy a kontrasztérzékenységet egyszerű gyakorlással lehet javítani - mondta Bavelier. Amikor akciójátékokat játszanak, az emberek megváltoztatják az agy képi információkat feldolgozó részéhez vezető utat. A játékok csúcsra járatják az ember látórendszerét, az agy pedig alkalmazkodik ehhez az állapothoz, a pozitív hatások pedig akár két évvel a tréning után is észlelhetőek - tette hozzá a professzor.

A tompalátás számos mindennapi tevékenységet megnehezít. A gyengébb térlátás miatt a magasban végzett munkák, a finom mozdulatokat igénylő tevékenységek vagy akár a szürkületben való autóvezetés is komolyabb kihívások elé állítja a tompalátókat, mint egészséges társaikat. A gyerekkorban egyszerűen korrigálható rendellenesség felnőttkori gyógyítására korábban is voltak tréninget alkalmazó módszerek, ám ezek videojáték helyett geometriai formák nézegetését javasolták a betegeknek.

Szemet kézért

A gyerekek ujjait veszélyeztetik a konzolok és a billentyűzetek Mike Tomich, nyugdíjas minőségbiztosítási mérnök szerint. A kiskoruktól számítógépes játékokat nyüstölő gyerekek ujjai a szokatlan kéztartás miatt eldeformálódnak, ami később fájdalmakat is okozhat.

Honlapján a mérnök számos fényképes példát hoz a szerinte komoly probléma illusztrálására, sőt még egy letölthető könyvet is kínál az aggódó szülőknek, illetve azt javasolja, nyolc éves koruk előtt ne engedjék számítógép elé gyermekeiket.