Ingyenes vírusirtót jelentett be a Panda Security

2009.04.29. 13:10

A Panda Security béta verzióban már elérhető új, ingyenes vírusirtója a cloud computing technológián alapul, a gyanús fájlok átvizsgálását nem a felhasználó gépén futó szoftver, hanem a cég szerverein futó programok végzik. A Panda Antivirust is gyártó cég biztonsági vezetője szerint az új technológia segíthet megelőzni a Confickerhez és a Koobface-hez hasonló vírusok elterjedését.

A jelenleg használt vírusirtó szoftverek telepítésük után azonnal lekérik a frissítéseket szolgáltató szerverekről a fertőzések felismeréséhez szükséges friss mintákat, és ezek alapján ellenőrzik a veszélyeztetett állományokat. A módszernek két  gyengesége is van: a vírusok felismerést lehetővé tevő információs fájlokat folyamatosan frissíteni kell, a kártevők keresése pedig a még az erősebb számítógépeket is hajlamos lelassítani.

A Panda új szoftvere egészen más megközelítést használ, a számítógépen futó kliens alig  végez ellenőrzést,  folyamatosan kapcsolatban áll a cég adatközpontjával, és továbbítja a gyanús állományokat. Az aktív védelem  csak akkor lép közbe, ha vírussal fertőzött állományt indítunk el számítógépünkön,. Ez a megoldás  mindkét fél számára előnyös, hiszen a Panda szinte azonnal - és ingyen - értesül az újonnan megjelent vírusokról, vírusvariánsokról, a felhasználó pedig visszakapja számítógépét az erőforrásokat elfoglaló biztonsági programoktól. A háttérben működő "Collective Intelligence" elnevezésű cloud computing alapú technológia a Panda szerint képes hat perc alatt felismerni egy új vírust miközben akár napi 50.000 új mintát ellenőriz.

A Panda Cloud Antivirus jelenleg Windows XP-n és Vistán hasznáható, és tervek szerint  Windows 7-en is elérhető lesz. A béta fázis várhatóan nyár végéig tart, de a termék továbbra is ingyenes marad.