Vágólapra másolva!
Használt szoftverek árusításába fogott Magyarországon egy cég: a Preo Hungary szerint a cég szolgáltatása teljesen jogtiszta alkalmazásokat kínál vételre tipikusan az eredeti ár feléért, harmadáért, egyelőre azonban csak vállalkozásoknak és intézményeknek.
Vágólapra másolva!

A társaság becslései szerint jelenleg hozzávetőleg 600-700 ezer olyan feleslegessé vált szoftver van Magyarországon, amelyeket korábbi tulajdonosuk után más cégek, intézmények jogtisztán hasznosítani tudnának. Arató Árpád, a társaság ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, a majd az új szoftver árának mintegy feléért, 30 százalékáért adják el azokat.

Az ár folyamatosan változik

A cég honlapján nem érhető el konkrét árlista, az ügyvezető érdeklődésünkre elmondta, minden esetben egyedi árat fizetnek és kérnek is el a használt szoftverekért, azok árfolyama ugyanis folyamatosan változik többek közt annak függvényében, hogy egy adott alkalmazásból hány licenc van raktáron, és mekkora kereslet mutatkozik mondjuk egy szövegszerkesztőre vagy egy szerverszoftverre. A legkelendőbb alkalmazások között többek közt a Windows XP operációs rendszer és az Office 2003 irodai programcsomag található meg, a legnépszerűbb szoftverek listája itt tekinthető meg.

A Preo egyelőre cégek és intézmények szoftvereinek adásvételével foglalkozik, később azonban lehetséges, hogy a magánfelhasználók is fordulhatnak majd a társasághoz. Ez utóbbira egyelőre azért nincs mód, mert egy használt szoftver adásvétele komoly előkészületeket igényel, részeltesen jogászokkal kell átvizsgálni a program felhasználói szerződését, begyűjteni a példányok legálisságát igazoló okmányokat, ami egy-egy kis értékű alkalmazás esetében nem lenne kifizetődő.

Az ügyvezető szerint a legtöbb vállalatnál a vezetőknek nincs tudomása arról, hogy a hardverekhez hasonlóan a szoftverlicencekkel is kereskedni lehet, pedig a gyakran a könyvelésben már teljesen leírt szoftverekért is pénzt kaphatnak, amelyet más szoftverek beszerzésére költhetnek.

A szoftverek kétharmadát lehet eladni

Arató az [origo]-nak elmondta, az adásvétel a németországi anyacégen keresztül zajlik, az ország joghasználata ugyanis lehetővé teszi a szoftverlicencek kereskedelmét, hacsak külön nem tiltja azt az eredeti szoftver felhasználói szerződése. A Preo transzparens joglánc kialakításával biztosítja a legális használat igazolását: az eladó és vásárló adatait is rögzítik, a tulajdonosban bekövetkezett változást pedig regisztrálják a szoftverek gyártóinál.

Ennek ellenére sem lehet csupán a piacon lévő szoftverek mintegy kétharmadát lehet továbbértékesíteni, a maradék esetében vagy a felhasználói feltételek, egyedi licencelés, vagy egyéb speciális feltételek - például másolásvédelmi technológia - akadályozza ezt. A cégvezető elmondta, csak olyan szoftvert vesznek meg és kínálnak eladásra, amelyről a hamburgi központ jogászai egyértelműen megállapították, hogy az jogszerűen továbbértékesíthető. Németországban hét-nyolc éve foglalkoznak a szoftverek továbbértékesítésével, tavaly százezer licencet adtak el. A hatóságokkal ügyfeleik még nem kerültek jogvitába a licencek eredetiségével kapcsolatban - mondta Arató. Az idén a Preo magyar képviselete legalább 20 ezer darab beszerzését illetve értékesítését tervezi, amelyből 70-80 millió forintos árbevételre tenne szert.
BSA: még nincs álláspont

Megkerestük az illegális szoftverhasználat ellen fellépő Business Software Alliance-et (BSA) magyar képviseletét is a használt szoftverek kereskedelmének lehetőségeiről faggatva, de a jogvédő szervezetnél elmondták, még nincs kialakult álláspontjuk erre a gyakorlatra. A Preo vezetője munkatársunknak egyébként azt mondta, a jövő hét folyamán publikálni fogják a cég weboldalán a BSA állásfoglalását.