Vágólapra másolva!
Augusztus 28-án bemutatkozott az Apple legsemmilyenebb operációs rendszere. A Mac OS X 10.6 nem rendelkezik látványos újdonságokkal, a mérnökök nem terveztek bele semmi olyan funkciót, ami alapjában változtatná meg képünket a számítógépről. A Hópárduc megjelenésével még a Macintosh sem lett sokkal kívánatosabb számítógép. Ha a szenzáció hiányától eltekintünk, és használatba veszük a 10.6-os rendszert, akkor lassacskán feltűnik a számtalan apró javítás. Cikkünkben ezeket a csiszolásokat, technológiai finomságokat vesszük sorra.
Vágólapra másolva!

Az egyetlen nagy újítása a Mac OS X 10.6-nak, hogy az irodai szoftverek már nem állnak értetlenül a Microsoft termékeket használó szerverek láttán. A Snow Leoparddal telepített laptopokat minden további nélkül lehet csatlakoztatni az Exchange 2007-es szerverekhez, a naptárban rögzített találkozók átkerülnek az iCal-be, a leveleket letölti a Mail, még a névjegykártyákat is tudja szinkronizálni a kiokosított Apple operációs rendszer. Egyes profi funkciókhoz - írja a minden apróságot felsoroló ismertetőjében John Siracusa az Ars Technicán - még mindig jobb a PC-s Outlook, de az Apple által a Snow Leopardhoz hozzáadott funkciókkal már túl lehet élni vállalati környezetben is.

Az első benyomások között lesz az is - hiszen hirdeti is a cég - hogy a Snow Leopard kevesebb helyet foglal. Hat-hét gigabájttal is karcsúbb lehet a 10.6-os rendszerszoftver, mint elődje volt. A hópárduc nem tartalmaz meghajtóprogramot minden létező nyomtatóhoz - ezeket igény esetén két kattintás után letölti az internetről -, nincs benne lokalizáció a világ összes nyelvéhez, illetve takarékosabb is.

Komoly tuningot kapott a rendszer

Az Apple legújabb operációs rendszere a motorháztető alatt változott a legtöbbet. A frissülő technológiákkal közvetlenül a felhasználók kis százaléka fog csupán találkozni, nem válnak beszédtémává, valószínűleg még részletes elemző cikket sem szentelnek nekik - a mélyen elhivatott John Siracusán kívül természetesen - a legtöbb lapban. Az viszont valószínűleg fel fog tűnni a Snow Leopardra váltóknak, hogy gyorsabban indulnak az alkalmazások, kevéssé terhelik le az egyes programok a gépet, gyorsabban kapcsol ki vagy épp indul el a masina. Lényegtelen is, hogy ezeket az eredményeket az új, csiszoltabb, a több processzormag jobb kihasználását lehetővé tevő fejlesztői eszközöknek köszönhetik a felhasználók.

A seregnyi újítás, illetve finomítás apróságokban nyilvánul meg az egész operációs rendszerben. Az alkalmazásokat például gyorsan meg lehet tanítani arra, hogy felismerje, ha az épp nyitott fájlt a felhasználó átmozgatta más helyre. Ilyenkor a program képes megkérdezni, hogy új másolatot hozzon létre mentéskor, vagy az állomány új helyén írja felül az ottani verziót. Képes már azt is felismerni az OS X, hogy melyik alkalmazás miatt nem lehet leválasztani egy külső merevlemezt, hálózati meghajtót.

Forrás: [origo]
Ismét változott kicsit a Dokk külseje

A legkevésbé látványos módosítás mégis a 64 bites technológiára való átállás. Két lényegtelen kivételtől eltekintve a rendszer összes alkalmazása az új technológiát használja, lehetővé téve a több memória használatát és a gyorsabb működést. A 64 bites alkalmazások képesek arra, hogy kezeljék az erősebb Macekbe beépíthető 32 gigabájtnyi memóriát. Ezt a mennyiséget talán még a rendelkezésre álló helyet a gázokhoz hasonlóan kitöltő Firefox sem tudja belakni.

Meghalt a Quick Time, éljen a Quick Time

Nem csak a Macintosht használók között képes extrém érzelmeket kiváltani a Snow Leoparddal végre teljesen új verzióra cserélt QuickTime médialejátszó rendszer, még a szelídebb PC-seknek is szokott róla pár szavuk lenni. Az új verzió szakít az elődök kinézetével, szolgáltatásaival, még ikonból is újat kapott. A felhasználók most már a legalapabb Quick Time segítségével is belevághatnak videóikba, igaz, csak az elejéből és a végéből lehet lenyesni a felesleges részleteket, komolyabb szerkesztési funkciók nem jának a programmal. A szoftver természetesen hanggal is képes ugyanerre hangok esetén is, bátran lehet vele csengőhangot vágni a telefonra.

Forrás: [origo]
Vágni is tud a Quick Time

A videók megvágása mellett a képernyőn történő dolgok felvételére is használható az új Quick Time. Az egérrel való hadonászás, az izgalmas programhibák bemutatása vagy éppen a készülés közben elcsípett gyerekrajz mellett a mikrofonról érkező hang is rögzítésre kerül.

Kinek mibe kerül?

A 10.5 Leopard tulajdonosainak a legegyszerűbb, a frissítésére szolgáló lemezt bármelyik Apple üzletben megvehetik 8299 forintért. Legális operációs rendszert ilyen olcsón valószínűleg még sosem adtak hazánkban. Ez a Snow Leopard lemez tökéletesen alkamas a Tiger rendszerek frissítésére is, ám a felhasználási feltételek szerint ez nem számít legális útnak, az egygenerációnyi elmaradásban levő maceseknek a Mac Box Setet szánja az Apple, aminek 169 dolláros - körülbelül 32 ezer forintba került - ára tartalmazza a legújabb iWork és iLife szoftvercsomagot is. A több Mac-kel rendelkező családoknak több licences Family Pack nevű konstrukció is van, ezzel öt gépet frissíthetnek Leopardról a hómacskás rendszerre 69 dollárért.

A különböző csomagokból és akciókból egyedül a régebbi, még PowerPC processzort tartalmazó gépeket birtokló Apple felhasználók maradnak ki. A 10.6 csak Intel magos masinákon hajlandó működni, a 2005 előtt vásárolt Macintoshok a legújabb nagymacskával megszűntek támogatott gépeknek lenni. Ezzel a lépéssel lezárult a 2005-ben a WWDC konferenciával elkezdődött folyamat.