Rögtön indulhat a PC egy új tranzisztorral

Vágólapra másolva!
Dél-Koreai kutatók olyan újfajta tranzisztort fejlesztettek ki, amely gyorsabban működik és kevesebbet fogyaszt elődeinél: segítségével olyan számítógépeket lehet majd előállítani, amely bekapcsolás után rögtön használatba vehető, nem kell várni a rendszer indulására.
Vágólapra másolva!

A Koreai Tudományos és Technológiai Intézet (KIST) kutatói szerint az újfajta tranzisztor esetében nem csak az elektromos áram folyását vagy nem folyását, hanem az elektronok forgásának irányát is használják az információk raktározására - számolt be az AFP hírügynökség. Ezt a működési elvet egyébként még elsőként a kilencvenes évek elején dolgozták ki mint lehetséges megoldást a hagyományos fém-oxid félvezető tranzisztorok felváltására.

Ku-Hjün Cseol, az újfajta tranzisztor prototípusának fejlesztésében részt vevő kutató a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, az új megoldás segítségével olyan számítógépeket lehet majd gyártani, amelyek bekapcsolásakor nem kell várakozni a bootolásra, vagyis a rendszer betöltésére. Ezenkívül az új tranzisztort olyan eszközök kifejlesztését is elősegíti majd, amelyek központi végrehajtó egysége és memóriája egyetlen lapkára van integrálva.

A KIST technológiájának fejlesztése 2002 óta folyik, és eddig nyolcmillió dollárt, vagyis mai értéken mintegy másfél milliárd forintnak megfelelő összeget fordítottak rá. A megoldás az Egyesült Államokban, Japánban és más országokban is szabadalmaztatás alatt áll.