Tablettel nyitotta meg a CES-t Steve Ballmer

Vágólapra másolva!
Steve Ballmer a HP netezős tabletjével nyitotta meg a CES szakkiállítást. Menthetetlenül a billentyűzet helyett multitouch érintőképernyőt tartalmazó kütyük éve lesz az idei.
Vágólapra másolva!

A ma természetesnek vett technológiák science fictionnek hatottak volna a nyolcvanas években - mondta a CES szakkiállítást megnyitó Steve Ballmer, arra utalva, hogy a Twitter vagy akár a mobiltelefon is meglepte volna a harminc évvel korábban élő embereket.

Még nem tudni milyen hardvert rejt a HP tabletje

A Microsoft vezérigazgatója a kiállítás első előadásán ki is robbantotta az évben várhatóan elharapózó tablet-háborút, bemutatva a HP első Windows 7-et futtató, billentyűzet nélküli tábla PC-jét. A készülékről nem derült ki sok részlet, a CNet újságírói csak annyit tudtak meg róla, hogy a 8,9 hüvelykes képátlójú készüléket nyártól lehet majd keresni a boltok polcain. A HP készüléke nem volt egyedül a színpadon, az Acer számítógépgyártó-szárnyának a Pegatronnak és az Archosnak az egyik készülékének is jutott a reflektorfényből.

Steve Ballmer jörőre vonatkozó mondatait nem csak a technológia csodálatának lehet betudni. A Microsoft elnöke csupa csábító, szép kütyüt mutatott be, ám egyiket sem lehet rögtön a CES után megvásárolni. A Microsoft két kamerás, kézbe fogható kontroller helyett mozdulatokat érzékelő Natal hardverére majdnem egy évet kell várniuk az Xbox 360 tulajdonosoknak, a show másik sztárja, a HP tábla PC-je pedig az év közepe táján válik elérhetővé.

Tévé költözik az Xboxra és a PC-re

A nappalik leigázást is folytajta a Microsoft, a cég IPTV rendszerének legújabb frissítése után rengeteg új eszközön lehet majd tévézni. A direkt erre a célra készített set-top boxok mellett néhány piacon már elérhető az IPTV vételére alkalmaz Xbox 360 konzol mellett, idéntől a Windows Media Center szoftverben valamint a két legnépszerűbb bögészőben - tehát Explorerben és Firefoxon - is el lehet majd érni az filmeket és sorozatokat.

A legújabb Mediaroom szoftver erősebben támaszkodik az internetre. A későbbi megnézésre eltett műsorokat már nem csak a set-top box saját merevlemezére lehet elmenteni, hanem a szolgáltatáshoz kapott netes tárhelyére is. Letölteni is tudnak majd az új szoftvert futtató digitális dobozok, például interaktív alkalmazásokat lehet majd behívni a tévék és a számítógépek képernyőjére - írja a PC Mag.

Csend van a Windows Mobile körül

Míg a Microsoft sikeresnek számító Xbox termékvonaláról sok szó esett, a Windows Mobile-t nagy hallgatás övezte. Az iPhone és az andoridos készülékek lassan eltűnő versenytársának legutolsó verziójával ugyan mutatnak be okostelefonokat, de semmiképp nem lesznek a show sztárjai. Az egyetlen, amit a mobilos Windowsban hívők hiányolhatnak az a minden gond megoldását ígérő hetes verzió bemutatásának dátuma, ám ezzel adós maradt Ballmer.