Még a dobókocka is átépíthető a Lego új társasjátékaiban

Vágólapra másolva!
Nem csak vasútállomást vagy Indiana Jones repülőt lehet venni a Legótól, a dán játékcég társasjátékaival is megjelent hazánkban.
Vágólapra másolva!

A Lego névről nem csak a műanyag vödörbe gyűlő építőkockák jutnak a felnőttek és gyerekek eszébe. A cég évek óta gyárt videojátékokat, amikben Batmannek, Harry Potternek vagy épp Indiana Jonesnak öltözött figurát irányítva kell fejtörőket megoldani, és műanyag kincseket gyűjteni. A Lego időről időre megpróbálkozik a társasjátékokkal is, az utolsó ilyen hullám idén ősszel érte el hazánkat. Az ajándékot kereső szülők rögtön tíz (3 és 10 ezer forint közötti) címből válogathatnak.

A Lego Games sorozat külföldön 2009-ben jelent meg, három nagyobb táblás játékból, és hét apróbb, akár utazás közben is játszható termékből állt. A Lego kerülte a felesleges kockázatot: az egyik nagy társasjáték tervezésére a több Év játéka díjat nyert Reiner Kniziát kérték fel, a másikat pedig az Activity ötletét felhasználva készítették el. Az apróbb, 3-4 ezer forintos társasjátékokat találták csak ki házon belül.

Forrás: Szabó Balázs, [origo] fotó
Forrás: Szabó Balázs, [origo] fotó

A játékosok által felépített labirintusból kell kilopni a minotaurusz kincsét

A első tíz játékával a Lego a gyerekeket vette célba. A témák között megtalálható a kalózos kincskeresés, varázsital készítése, autóverseny és az egyiptomi kalandozás is. Egyedül az Activity sorozat ötletét lemásoló, rajzolás helyett építésről szóló, Creationary-nak van esélye, hogy a felnőttek is leüljenek vele játszani. A társasok ismerős mechanikákat használnak fel: dobj és lépj, használj fel erőforrást és módosíts a pályán.

Az a zsák kocka a társasjáték

A Lego társasjátékok használatba vételének első lépése a pálya összerakása. A játékosok hasonló leírást kapnak, mint ami a hagyományos Lego készletekben is megtalálható, ám itt a végeredmény nem egy tűzoltóautó vagy űrhajó, hanem maga a tábla. A legózásnak itt még nincs feltétlenül vége: van olyan társasjáték, amiben a játékosok folyamatosan építik az értékes pontokat érő épületeket, falakat. Annak sincs semmi akadály, hogy a pályán csak jelzésszerűen szereplő épületeket (lelátó, Roxfort-kastély, űrrakéta) tovább díszítsék a gyerekek.

Forrás: Szabó Balázs, [origo] fotó
Forrás: Szabó Balázs, [origo] fotó

Teljesen átszabható a Race 3000 versenypályája

A szabálykönyvek arra is lehetőséget biztosítanak, hogy két menet között a játékosok átépítsék a pályát. Akárcsak a Catan telepeseiben, a Lego-játékokban is ezerféle táblát lehet építeni. A játékok egyik legjobb ötlete, hogy a dobókockát is átalakíthatóvá tették a tervezők, annak az átalakításért is lehet harcolni.

A legóember nem játszik

Legnagyobb meglepetésünkre a társasjátékokban nem az ikonikus legófigurákkal lépkednek a játékosok. Helyettük egy csupán egy egységnyi helyet foglaló, kis embert kell mozgatni a táblán. Az egyetlen kivételt a Race 3000 című autós játék jelenti, amihez külön bábuk készültek. A tábláról visszaköszönő legtöbb elem nem egyedi, különböző készletekben már találkoztunk velük, csak ott nem lávamezőt vagy ufót jelképeznek.

Forrás: Szabó Balázs, [origo] fotó
Forrás: Szabó Balázs, [origo] fotó

"Egylábú" kis legófigurákkal kell lépkedni a táblán

A Lego társasjátékok jelentősen eltérnek bonyolultságukban. A dobozokon szereplő ajánlás szerint a kisebb játékokat hat éves kortól is lehet játszani, a bonyolultabb, nagyobb táblával rendelkező társasjátékokat a nyolc évnél idősebbeknek ajánlja a cég. Vásárlás előtt érdemes alaposan utánaolvasni a címeknek, így elkerülhető, hogy a kisebb gyerekeknek számára kevéssé izgalmas stratégiai játékok egyikét vegyük meg.

Karácsonykor sláger lesz

A Lego első társasjáték-sorozata 2009-ben jelent meg külföldön, ám csak egy évvel később mutatták be hazánkban. A gyerekeknek tervezett, egyszerű, átalakítható játékok kint sikeresek voltak, így idén nyolc újabb terméket mutattak be. Míg a 2009-es szériából hiányoztak a könyvekből, filmekből és Lego videojátékokból ismerős témák, az új címek között már szerepel a Harry Potter történetre épülő is. Ha ezek a játékoldalakon is remek minősítéseket szerző címek is megjelennek a hazai játékboltokban, akkor karácsonykor a legtöbb szülő legózni fog a fa alatt ülve.