A Google laptopja kényelmes lesz, de net nélkül megbénul

Vágólapra másolva!
A Google Chromebook nemcsak a programokat, de adatainkat is a neten szeretné tartani, cserébe pár másodperces indulást, a megszokottnál gyorsabb működést és egész napot bíró akkumulátort ígér. A keresőóriás saját szoftverét futtató netbookját június közepétől lehet megvenni, vagy havi 20-28 dollárért kibérelni.
Vágólapra másolva!

A keresőóriás közel egy éve jelentette be saját operációs rendszerét, az idei Google I/O fejlesztői konferenciáján pedig azt is elárulta, hogy június közepétől meg lehet vásárolni a speciális netbookokat. A Chrome OS és az ezt futtató számítógépek, azaz chromebookok az egyszerűségre és az állandó internetkapcsolatra alapulnak: a programokat webes alkalmazások formájában futtatják, s felépítésük is ehhez igazodik, sőt szakítanak néhány olyan hagyománnyal is, mint például a funkcióbillentyűk sora vagy Caps Lock váltógomb. A gép magánszemélyeknek egy netbook árába fog kerülni, a cégek viszont havi 28 dollárért bérelhetik is a számítógépeket.

A Chromebookok nem rendelkeznek majd olyan asztallal, amit a mostani rendszerünkön megszoktunk. Nem tudjuk majd telerakni programindító ikonnal, további munkát igénylő dokumentummal azt a felületet, amivel először találkozunk, ha elindítjuk a PC-t. A laptop bekapcsolása - ami 8-10 másodpercnél nem tart tovább - után rögtön egy Chrome böngészőt kapunk a legutóbb használt webalkalmazások ikonjaival. A Chromebookkal természetesen lehet külső merevlemezeket, pendrive-okat is használni, ám a fájlkezelő felület is a böngésző egyik füleként jelenik meg.

Még a Chromebook ellopása esetén sem vesznek el az adataink

A Google operációs rendszere jóval kevésbé lesz személyre szabható, mint az eddig megszokott Windows, Mac OS X vagy a Linux, a cég mégis hagyja a felhasználóknak, hogy belepiszkáljanak. Ehhez nem kell feltörni a rendszert, mert egy kapcsolóval fejlesztői módba lehet azt állítani. A szabadságukat, buherálási képességüket féltő fejlesztők már a decemberben kiadott, Cr-48 kódnevű fejlesztői gépen megbarátkozhattak a funkcióval.

Át kell menni a Google rostáján

Szigorú hardver-követelményeket fektet le a Google azoknak, akik a cég Chrome OS operációs rendszerét futtató netbookot akarnak gyártani. A gépekben többek között kétmagos Intel Atom-processzornak kell dolgoznia, és "egésznapos" akkumulátorral kell rendelkeznie. Ezt a módszert választotta a Microsoft is új Windows Phone 7-es készülékeinek kiadása előtt, így garantálva, hogy a szoftver kellően erős, azonos képességminimumokkal bíró mobilokon fusson.

Forrás: [origo]
Két gyártó állt elő eddig Chromebookjaival

A június közepétől piacra kerülő Samsung és Acer Chromebook felépítésében és küllemében hasonlít a mai netbookokra - ám billentyűzetük egyszerűbb lesz és jóval nagyobb kapacitású akkumulátort kapnak. Az előbbi nyolc és fél, az utóbbi hat órát bírja majd egy feltöltéssel. Mindkét gép rendkívül könnyű, még a nehezebbik Acer sem nyom többet másfél kilogrammnál.

Az interneten tartja az agyát

A Chromebookokhoz ingyen mobilinternet is jár, de csak annyi, amivel a napi levelezést meg lehet ejteni. A 499 dolláros géphez havi 100 megabátnyi forgalmat ad az amerikai Verizon mobilszolgáltató. Az ezen felüli mobilnetezést a felhasználóknak kell fizetni. A modell nem új, hiszen tulajdonképpen az okostelefonok és tabletek is így működnek. A notebookból készül olcsóbb, csak wifi-csatolót tartalmazó típus is, ezt 429 dollárért fogják árusítani. A Acer által gyártott, 11,6 hüvelykes kijelzővel rendelkező, kisebb Google notebook valamivel olcsóbb, ezt már 349 dollárért haza lehet vinni.

Forrás: Google
65 ezer forintba kerül az Acer által gyártott olcsóbb Google-laptop

A felhasználó adatainak nagy részét a felhőben (azaz interneten elérhető távoli szervergépeken) tárolja a Chromebook. Persze pendrive-on bármit tárolhatunk helyben is, de a chromebook a netes szolgáltatások használata felé tolja a felhasználókat, azaz például mp3 hallgatása helyett az online zenelejátszókat részesíti előnyben, filmnézés helyett pedig a kölcsönözhető filmek streamelését sugallja. A Crunchgear tech-portál szerint egyes Google-szolgáltatásoknak - a Dokumentumoknak, a Gmailnek és a Naptárnak - készül offline elérhető verziója is.

Szolgáltatásként is megvehető

A Chromebookhoz egy új, különleges terjesztési modellt is bemutatott a Google. Amellett, hogy bárki bemehet a boltba és vehet egy Chrome OS-es netbookot, a cégek és oktatási intézmények szolgáltatásként elő is fizethetnek rá. A vállalkozásoknak havonta és gépenként 28 dollárt kell fizetniük a laptopokért, az egyetemek olcsóbban, havi húsz dollárért jutnak hozzá. Ez az összeg még akkor sem lenne túl magas, ha a felhasználóknak maguknak kellene kifizetni a gépért. Forintra átszámolva egy diáknak évi 45 ezer forintért lesz minden szoftvert tartalmazó gépe, egy vállalati dolgozó pedig évi 63 ezer forintjába fog kerülni a cégnek.

Forrás: [origo]
A böngészőből lehet új alkalmazásokat vásárolni és telepíteni

A vállalati felhasználást könnyíti az is, hogy a Chromebook komoly biztonsági rendszerrel érkezik. Induláskor ellenőrzi magát, a Google böngészőjében is alkalmazott automata internetes frissítésnek köszönhetően a gépen mindig a legfrissebb operációs rendszer működik. A beépített 16 gigabájtos SSD-re töltött adatokat titkosítva tárolja a rendszer, a felhasználói adatok nagy része pedig a felhőben, szintén erős védelem mögött található. A megoldás előnye az is, hogy a régi Chrome OS-es gépről egy újabbra költözés csupán annyiból áll, hogy az újon beírjuk Google-fiókunk nevét és jelszavát, a gép pedig letölti alkalmazásainkat, beállításainkat.

Sergey Brin, a Google társalapítója szerint, aki a fejlesztői konferencián mindezt bejelentette, ezzel a számítástudomány egészen új útját vezetik be, hiszen ha minden távoli szervereken van, csak az internet megfelelő sebességű eléréséről kell gondoskodni, a programok gyors futásáért, folyamatos frissítéséért és a felhasználói adatok biztonságáért a szerverek felelnek. "A legdrágább erőforrás végtére is a felhasználó ideje. Úgy gondolom, a számítógép menedzselésének bonyolult feladata igazán megkínozza a felhasználókat" - mondta Brin.

Ezzel a kijelentéssel többnyire minden szakember egyetért, ugyanakkor a Chromebookokkal kapcsolatban többféle kétely is megfogalmazódott. "Úgy gondolom, ez a számítástechnika jövője, de arról már nem vagyok meggyőződve, hogy a jelene is ez." - mondta Steven Levy, a Wired Magazine vezető újságírója, aki szerint a Chromebookok nyújtotta élmény még nem éri el egy hagyományos asztali rendszerét. A Gartner vezető elemzője, Michael Gartenberg pedig azt fejtegette, hogy ennyi pénzért már egy netbookot is vehetünk, amin ugyancsak fut a Chrome böngésző, benne pedig a most beharangozott online alkalmazások. "Az emberek nem csak azt várják a Google-től, hogy számítástechnikai újításokkal jelenjen meg, hanem az árazásban is innovációt várnak el a cégtől."