Nagy dobásra készül a héten az Apple

Vágólapra másolva!
Új operációs rendszert, új szupervékony laptopkat és olcsóbb iPhone-t várnak a rajongók az Apple-től. A pletykák szerint a héten megjelenhet az OS X legújabb, Lion nevű operációs rendszere, amely az iPad egyszerű felületéhez hasonló asztallal fog rendelkezni.
Vágólapra másolva!

Az AppleInsider technológiai pletykalap szerint szerdán, magyar idő szerint fél háromkor fogja bemutatni új operációs rendszerét és legújabb MacBook Airjeit az Apple. Hasonlóan értesült az All Things Digital is, bár az ő forrásuk csak annyit tudott, hogy ezen a héten mindenképpen újdonságokkal jelentkezik az Apple.

Az Apple vezetője, Steve Jobs nem fél a változástól, számtalan kemény döntést hozott meg az elmúlt tíz évben. Az OS X operációs rendszer legújabb kiadásával azt vállalta fel, hogy közelíteni kezdi az iPad és az Apple laptopok felhasználói felületét egymáshoz. A váltás egészen biztosan nem lesz egyszerű, például megfordul a görgetés iránya, megjelennek az eddig nem létező teljes képernyős alkalmazások az OS X-ben, ám Jobsot ezek az apróságok nem tántorították el tervétől.

Az Apple Vistája lehet a Lion

A változásokkal való barátkozást már a 2011-es WWDC fejlesztői konferencián elkezdhették az Apple-rajongók. Ekkor lehetett először megnézni a OS X Liont. A közelmúltban pedig a rendszer béta állapotú telepítőkészlete ki is szivárgott a torrentoldalakra, így azok is kipróbálhatták a szoftvert, akik nem rendelkeznek fejlesztői licenccel. Az első visszajelzések nem voltak egyértelműen pozitívak. Jesus Diaz, a Gizmodo kütyüblog újságírója egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Lion lehet az Apple Vistája, az a rendszer, amelyet senki sem szeret, és örömmel felejtik el a következő verzió megjelenése után.

Forrás: Apple
Számos megszokott megoldással szakít az új Mac OS X

Az iOS-re emlékeztető felület mellett irigylésre méltó újításokat is tartalmaz majd az Apple új operációs rendszere. Már a telepítőkészlet megszerzése is máshogy történik, mint a Windowsnál, ugyanis csak az Apple internetes szoftverboltjában lehet majd megvásárolni és letölteni a Lion installerét. A Lion nagyban támaszkodik a számítási felhőre. A felhasználó zenéit, dokumentumait, fontos adatait az ősszel induló ingyenes iCloud adatközpontjaiba is fel fogja tölteni a szoftver. A fájljainkat nem csak a saját gépünkön érhetjük majd el, az okostelefonunkra, iPad-ünkre vagy a később vásárolt Macjeinkre is letöltődik az összes információ.

Új MacBook Airek érkeznek

Ősszel már egyszer frissítette legkisebb méretű laptopját az Apple. Akkor még vékonyabb házat kaptak a gépek, ez legvastagabb pontján sem vastagabb 1,7 centiméternél. A mostani frissítés várhatóan a MacBookok hardverkomponenseit és csatlakozóit is érinteni fogja. Két Apple gépen már megjelent az Intel legújabb, nagysebességű adatátvitelt lehetővé tevő Thunderbird portja. Az USB gyilkosának szánt csatlakozóra külső merevlemezeket és monitorokat is lehet kötni, ráadásul egy port összesen hét darab sorba kötött eszközt tud kihasználni.

Forrás: Apple
Nehéz elképzelni, hogy még vékonyabb lehet a MacBook Air

Látványosabb újdonság lehet a billentyűzetvilágítás megjelenése az új MacBook Airekben. Ez az extra eddig csak a MacBook Prókban volt benne, ám a pletykák szerint a szuperkönnyű gépeiben is elérhetővé akarja tenni az Apple. Az új gépek az Intel Sandy Bridge processzorait fogják használni, legalább 4 gigabájt memóriát és 128 gigabájt SSD-t fog tartalmazni.

Olcsóbb lesz az iPhone 4

Már az iPhone 5 - vagy más pletykák szerint iPhone 4S - érkezését vetíti előre az a pletyka, hogy az Apple hamarosan leárazza a jelenlegi iPhone-t. Hasonló akciók előzték meg a cég korábbi iPhone-fejlesztéseit is. A Boy Genius Report forrásai szerint a leárazott, kártyafüggetlen iPhone 4-est 350 dollárét vásárolhatják majd meg a szerencsések. A lap szerint az indokolja az alacsony árat, hogy az augusztus végén bemutatandó következő Apple okostelefon hatalmas ugrást jelent majd a mostani készülékhez képest.