Így védheti meg gyerekét az interneten

számítógép, kisgyerek, gyerek, computer
Vágólapra másolva!
Gyermekböngészővel, Facebook-ellenőrrel és játékok elindítását is blokkoló tartalomszűrő szoftverrel lehet gyerekbaráttá tenni a számítógépet. Egy jól feltelepített PC-n nem jelennek meg véletlenül szexképek, és jelzi a szülőnek, ha gyermekét zaklatják a közösségi oldalakon.
Vágólapra másolva!

A számítógépes játékok és az internetes meseoldalak már az egészen kis gyermekeket is lenyűgözik, azonban a világháló veszélyei miatt a fiatal netezőket nem lehet magukra hagyni egyetlen böngészővel. Összegyűjtöttük azokat a "gyerekvédő" szoftvereket.

Gyereknek gyerekböngészőt

Öt-tíz éve még rendkívül népszerűek voltak a gyermekeknek szánt böngészők, ma azonban a többségüket nem fejlesztik. Az egyetlen még mindig létező alternatíva a Jimjam.tv-től megvehető Magic Desktop nevű gyerekböngésző. A jelenleg 15 euróba, vagyis valamivel több mint négyezer forintba kerülő, magyar nyelvű szoftver teljesen olyan, mint egy Windows: menüi és gombjai is hasonlóak, ám rajzosabbak és az ikonok is nagyobbak, hogy könnyű legyen becélozni ezeket a kurzorral.

Forrás: [origo]
Nem csak böngészőt, fejlesztő szoftvereket is tartalmaz a Magic Desktop

A mesekönyvhöz hasonló megjelenésű, mesefigurákat is felvonultató szoftverbe egy olyan felületet is beépítettek, amelyben a szülők manuálisan is engedélyezhetik vagy letilthatják egyes honlapok elérését. Alapértelmezett szűrőlistát nem tartalmaz a program, így kerülőúton akár szexoldalakat is be lehet hozni a gyermekböngészőben. Az írni-olvasni még alig tudó gyerekeket, illetve a meséket kereső óvodásokat viszont még nyugodtan a Magic Desktopra lehet bízni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Bátran egyedül lehet hagyni az Egyszervolttal a gyerekeket

Egyedül a számítógép előtt

A nagyobb, önállóságra vágyó gyermekeket sem érdemes teljesen egyedül hagyni a PC előtt. A szülők akkor is nyomon követhetik gyermekük tevékenységét, ha nem ülnek folyamatosan mellette. A Biztonságosböngészés.hu-ról ingyenes regisztráció után letölthető Dolphin Knight szoftver a számítógépen futó szoftvereket, a közösségi oldalra feltöltendő képeket és a chateket is tudja ellenőrizni. A szülő egyenként engedélyezheti a számítógépen elindítható programok listáját, letilthat olyan weblapokat, amelyeket károsnak tart, és van kulcsszavas szűrő is, amivel a Dolphin Knight adatbázisából hiányzó káros oldalakat is le lehet tiltani. A kifejezések listáját a szülő is bővítheti, amire szükség is van, mert vizsgálataink alapján voltak még benne foghíjak.

Forrás: [origo]
Szombat és vasárnap szabad a játék - mutatja a Dolphin Knight

A Dolphin Knight részletes naplófájlt épít a gyermek tevékenységéről, így a szülő utólag is megnézheti, mivel foglalkozott szabadidejében gyermeke. A szoftver legújabb verziója már a 64 bites Windowson is működik. Használata azonban csak akkor hatékony, ha a szülők megbeszélik az internet veszélyeit a gyermekükkel. Lehet "digitális villanypásztorként" is alkalmazni a programot, ám ha túl szoros a kontroll, a gyermek más számítógép előtt kereshet utána a tiltott tartalmaknak. A Dolphin Knight szoftver ingyenes regisztrálása után a szülők egy Dolphin Surf nevű böngészőprogramot is használatba vehetnek: a teljes képernyős nézetben futó szoftver kizárólag az EgyszerVolt.hu meseportál tartalmait teszi hozzáférhetővé.

A Facebookon is lehet vigyázni a gyerekre

A tinédzserek esetében nem a vírusok vagy a felnőtt tartalom jelenti a legkomolyabb veszélyt, hanem a közösségi oldalakon garázdálkodó idegenek. A Facebookon zajló csevegéseket, profilfrissítéseket figyeli a Secure.me nevű, egyelőre meghívásos alapon működő szolgáltatás. A szolgáltatás egy appot ad hozzá a megfigyelt Facebook fiókhoz, majd annak segítségével vizsgálja át a fiókot. A szkennelés végén a szolgáltatás véleményt mond a felhasználó ismerőseiről, az eszmecsere hangulatáról, de azt is tudja figyelni, hogy milyen képeket töltött fel magáról a gyermek.

Forrás: [origo]
A profil átvizsgálásával kezdi munkáját a Secure.me

A Secure.me még közel sem tökéletes: nyelvi moduljai angolul tudnak, így a magyar beszélgetést, zaklatást nem képesek felismerni. Ráadásul a szoftver néha "túlizgulja" a dolgokat, az általunk átvizsgált profilon még a Szex és New York sorozat címében található szex szón is fennakadt. A feltöltött képek ellenőrzésére, a gyermek által kiadott személyes adatok megtekintésére azonban alkalmas a szolgáltatás. A Secure.me által adott tanácsokat érdemes kis fenntartással kezelni, egy teljesen kitöltött profiloldalt óriási fenyegetésként kezel a szolgáltatás, hasznosságához azonban nem férhet kétség.

Vírusvédelemre kortól függetlenül szükség van

A számítógép nem csak akkor jelenít meg felnőtt tartalmat, veszélyes oldalakat, ha ezt a parancsot kapta a túlzottan érdeklődő gazdájától. A számítógépre települt kártevők is elirányíthatják olyan oldalakra a netezőt, amelyek a pénzére vagy az adataira pályáznak. A gyermekek számítógépénél ezért különösen fontos, hogy karban legyen tartva.

A legújabb biztonsági frissítéseket a Windows Update szolgáltatáson keresztül lehet telepíteni, a programok sebezhetetlenségére a Secunia kiberbiztonsági cég ingyenes PSI nevű szűrőprogramja figyel. Végül pedig egy naprakész vírusirtóra is szükség van, ami átvizsgálja az interetről letöltött fájlokat. Ha a család nem vásárol fizetős vírusvédelme (ma már elérhetőek kedvezményes, az összes otthoni PC-re feltelepíthető licencek), akkor a Microsoft ingyenes Security Essentials nevű szoftverét ajánjuk a védelem utolsó vonalaként.

Még egy szűrőprogrammal és frissítésekkel teljesen felvértezett számítógép sem nyújt azonban száz százalékos biztonságot. Egy informatika szakkörös 12-13 évesben már valószínűleg van elég érdeklődés és elhivatottság, hogy hozzájusson az őt érdeklő tartalmakhoz.

Gyerekbiztos oldalak
Számos olyan oldal van, amely változatos, ellenőrzött gyerekbarát tartalmat kínál, ezek használatához gyerekböngészőre sincs szükség. A Magic Desktop gyártójának Jimjam.tv-je, a mesékkel és fejlesztő játékokkal teli Egyszervolt.hu vagy az [origo] Videa Kid nevű mesefilmes oldalakat ajánljuk. Az oldalak nem rendelkeznek a gyerekböngészők által kínált szűrési funkciókkal, azonban ezeket egyszerűen lehet pótolni azzal, hogy a szülők együtt interneteznek a gyermekkel. A legtöbb böngésző ráadásul az F11 gombbal teljes ablak méretűre nagyítható, így még nehezebb véletlenül elnavigálni onnan. Az esetleg felmerülő zavaró tartalmakat, előkerülő kérdéseket így azonnal meg is lehet beszélni.

A szülőket látja el hasznos tanácsokkal a Bigyoo.hu oldal is, ahol számos magyar tartalmat kínáló oldal minősítését lehet megtekinteni. A Bigyoo minősítéssel rendelkező lapok nem linkelnek felnőtt tartalmakat, fórumaik és chatszobáik moderáltak és a megjelenő reklámok is gyermekbarátak. A bevizsgál lapok katalógusán túl számos olyan tanácsot is tartalmaz a Bigyoo.hu, amelyek a világhálót felfedezni vágyó gyermekek szüleit segíti.