Náci komédia a német tévében

Vágólapra másolva!
Hatalmas nézettségre számítanak Németországban a Goebbels náci propagandaminiszter elképzelt kalandjairól szóló komédia készítői. A tévésugárzás miatt többen aggódnak, úgy vélik, a vígjáték hamis képet alakíthat ki a német múltról.
Vágólapra másolva!

A Goebbels und Geduldig című alkotás két évvel ezelőtt készült, de eddig csak filmfesztiválokon mutatták be. A mostani alkalom az első, hogy szélesebb közönség is láhatja a náci korszak egyik meghatározó vezetőjéről készült vígjátékot. Az ARD televízió által műsora tűzött film főszereplője egy zsidó rab, Harry Geduldig, aki külsőre szakasztott olyan, mint Joseph Paul Goebbels. A történet során a két férfit összekeverik, így Geduldig Goebbels helyére kerül, a náci propagandaminisztert pedig koncentrációs táborba viszik.

A Goebbels und Geduldig az ARD műsoránhttp://www.ard-digital.de:8080/guido/sender.jsp?eventID=5086&stationID=23&timeStart=2002-11-21+05%3A30%3A00&timeEnd=2002-11-22+05%3A29%3A00

A náci korszakról külföldön, főleg Amerikában, eddig is számos mozifilm készült, de Németországban korábban elképzelhetetlen volt, hogy bárki játékfilmet forgasson egy nemzetiszocialista vezetőről. A fiatal Kai Wessel rendező azonban úgy érezte, meg kell törni a hagyományt. "Friss szemléletet akartunk vinni a múltról folytatott vitába. A nevettetés kockázatos módjával kísérletezünk, mert azt akarjuk, hogy bárki szabadon gúnyolódhasson a nácikon" - nyilatkozta a tabudöntögető filmes.

Klaus Hesse történész, sok más német véleményéhez hasonlóan, aggódik a tévéfilm miatt. A tudós szerint félő, hogy az alkotás jelentéktelennek tünteti fel a náci uralom borzalmait. "Fennáll a veszélye, hogy a film bagatellizálja Goebbels személyét, aki az ördögi hatalom képviselője volt" - mondta a német történész.

Goebbels, rövid idő alatt, jelentéktelen újságíróból lett az egyik legnagyobb hatalmú náci vezető. 1933-ban megkapta a propagandaminiszteri széket, amelynek birtokosaként ellenőrzése alatt tartotta a sajtót, a rádiót, a színházakat és a filmgyártást. A náci ideológia népszerűsítéséért felelős vezető a végsőkig kitartott Hitler mellett. 1945-ben, a háború utolsó napjaiban, miután vezére öngyilkos lett, Goebbels hat gyermekét megmérgezte, magát és feleségét pedig lelövette egy SS-katonával.

A németek többsége, egy nemrég végzett felmérés szerint, a kutatóhoz hasonlóan vélekedik a Goebbels-komédiáról. A megkérdezettek szerint helytelen volt tévéfilmet készíteni a náci vezetőről, mert a tettei még mindig kísértik a németeket.