Visszafogadtak egy meleg színészt Koreában

Vágólapra másolva!
Három év után újra szerepelhet a tévében Hong Szuk-cson homoszexuális szórakoztatóipari híresség, akit annak idején azért tiltottak ki a műsorokból, mert nyilvánosan beszélt szexuális beállítottságáról.
Vágólapra másolva!

Szappanoperában tér vissza a képernyőre Hong Szuk-cson meleg humorista, akinek sorozatbeli karaktere szintén homoszexuális. A dél-koreai SBS televíziónál október 1-én jelentették be, hogy Hong mellékszerepet kapott a szombattól kéthetente jelentkező Tökéletes szerelem című új sorozatban.

2000-ben Hong nyilatkozata, amelyben felfedte szexuális beállítódását, hatalmas szenzációt keltett Dél-Koreában, amelynek főleg konfuciánus lakói és a szintén erős helyi katolikus egyház nem ismerte el a homoszexualitás létét, azt csupán nyugati kedélybetegségnek tartotta. A botrány miatt Hongot letiltották a képernyőről, ahová csak három év után térhetett vissza.

Hong korábban az MBC TV nevű csatorna esti beszélgetős műsorában és az ország legnépszerűbb gyermekműsorában is szerepelt. Miután egy női magazinnak adott interjújából kiderült szexuális beállítódása, Hong nem csak a tévéműsorokban, hanem több rádióban is nemkívánatos személy lett, szerződéseit felbontották, és egyik producer sem akart szóba állni vele, valamint gyűlölködő hangú leveleket kapott - írta a Yahoo.

Hong nyílt beszéde óta eltelt időben azonban Dél-Koreában nagyot változott a közvélekedés, aminek egyik jele, hogy az utóbbi évek egyik legnépszerűbb helyi előadóművésze a zenészként és filmszínészként egyaránt ismert transzszexuális Ha Ri-szu lett. 2002-be pedig az egyik dél-koreai bíróság úgy döntött, a korábban férfiként számon tartott Ha tulajdonképpen nő, ezért engedélyezték, hogy megváltoztassa a nevét.

A homoszexuálisok szerint a társadalom érezhetően elfogadóbbá vált. "A idősebb generáció véleményét nem ismerem, de összességében úgy tűnik, Dél-Koreában csökkent a homoszexuálisok iránti utálat" - Jung Jol, a szöuli székhelyű Leszbikusok és Melegek Emberi Jogi Szövetségének vezetője, aki szerint Hong tovább javíthat a helyzeten. "Nagyon jó, hogy visszatérhetett a televízióba. Remélem, ez jó példa lesz arra, hogyan kell beszüntetni a homoszexuálisokkal szembeni hátrányos megkülönböztetést a munkahelyeken" - mondta az emberi jogi aktivista, aki azt várja, a saját nemükhöz vonzódó koreaiak ezután bátrabban vállalják szexuális beállítódásukat.

Dél-Koreában, ahol hivatalosan nem büntetik a homoszexualitást, a melegek és leszbikusok jogait védő mozgalmak nem léteztek a kilencvenes évek közepéig, amikor néhány egyetemista nyíltan beszélt a tabunak számító témáról, majd az interneten megszerveződtek az első érdekvédő csoportok.