Példamutató fesztivált rendez az ORTT

Vágólapra másolva!
Első alkalommal rendez televíziós és filmfesztivált az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT). Az Uránia Nemzeti Filmszínházban január 23-án kezdődő kétnapos seregszemle fővédnöke Mádl Ferenc köztársaság elnök - a  rendezvény célja, hogy a nagyközönség számára elérhetővé és egy napra láthatóvá tegye azokat a filmeket, amelyeket az ORTT hat év alatt "mecénásként" támogatásban részesített.
Vágólapra másolva!

A fesztivál keretében dokumentum- és játékfilmeket vetítenek, kerekasztal-beszélgetést rendeznek, a programok a nagyközönség számára nyilvánosak és ingyenesek lesznek. Az eseményre csaknem ötvenórányi filmes anyagot válogattak össze, szerepel egyebek mellett Pálfi György Hukkle című, számos nemzetközi díjat elnyert alkotása, valamint Almási Tamás Sejtjeink című filmje, amelyet a két évvel ezelőtti magyar filmszemlén a dokumentumfilm kategóriában fődíjjal jutalmazott a zsűri.

A válogatás fő szempontja az volt, hogy a mozi termeiben három - karakterében, stílusában, produkcióiban - jól elválasztható közszolgálati, kulturális "minta-csatornát" mutassanak be - olvasható a médiahatóság internetes honlapján. "Példát arra, hogyan lehet az általunk támogatott alkotásokból nézhető és látványos, fogyasztható és érdekes, színvonalas és intellektuális, vonzó, de értékes adást, televíziót létrehozni" - írja a testület.

Az Uránia díszterme lesz a látványos, nagy, exkluzív kivitelű, koprodukciós alkotások, zenés produkciók vetítésének helyszíne. A Csortos teremben láthatók majd a kissé "alternatívabb", kevésbé populáris, a szocioelemeket kiemelkedően szem előtt tartó alkotások, míg a Fábri termet szánják a művészfilmek, a tudományos produkciók, az egyedi dokumentumfilmek és a kísérleti filmek színterének. A három csatorna "gazdája" Parti Nagy Lajos író és Vajdai Vilmos színész, rendező és zenész lesz.