Lopással vádolják az RTL-t az Anyacsavar miatt

Vágólapra másolva!
Ötlete eltulajdonításnak tartja az egyik brit produkciós cég, hogy Magyarországon, Németországban és Ausztriában engedélye nélkül tűzték műsorra a feleségcserélő tévéprogramok helyi változatait. A brit vállalkozásnál elmondták, hogy a magyar RTL Klub azután kezdte el kidolgozni saját feleségcserélőjét, hogy összeomlottak a Wife Swap eladásról folytatott tárgyalások.
Vágólapra másolva!

Egyszerű lopás - állítja az RTL Klub Anyacsavar című, tavasszal esedékes show-jához hasonló műsorok sugárzásáról a brit RDF Media, amely a Channel4 adón sikert aratott Wife Swap (Feleségcsere) gyártója - írta a Guardian internetes változata.

Az RDF Media szerint a magyar RTL Klub, illetve az osztrák ATV-Plus és a német RTL2 feleségcserélő programját csak az ő engedélyükkel sugározhatnák, ahogy azt több más tévé is teszi. A brit cég azt állítja ennek oka, hogy a vitatott műsorok, az Anyacsavar,a Family Swap és a Frauentausch túlságosan hasonlítanak a műfaj úttörőjének számító Wife Swap-re.

A szigetországi feleégcserélő készítője a formátumot többek között Ausztráliába és az Egyesült Államokba is eladta, ahol a brit változathoz hasonlóan a műsorba benevező, különböző anyagi helyzetben lévő családok kipróbálhatják, milyen lenne, ha mással kötötték volna össze az életüket. A reality-ben részt vevő nők átmenetileg egy számukra idegen családhoz költöznek, ahol az ő rokonaikhoz érkező családanyát váltják, mindezt pedig tévékamerák követik.

Forrás: [origo]
Kolosi Péter

Az angol nyelvterületen folytatott sikeres együttműködés azonban az ATV-Plus, az RTL2 valamint az RTL Klub lépése után több országban megismételhetetlennek látszik, fenyegeti a német RTL-lel tervezett kooperációt is. A helyzetet ugyanis bonyolítja, hogy az RDF Media tárgyalást folytat az RTL2 testvérvállalatával, a jelentősebb piaci szereplőnek számító RTL-lel a Wife Swap-formátum eladásáról, ezt azonban akadályozhat a kisebbik cég magatartása - közölte a brit Guardian.

"Felvételről áttuk a RTL2 változatát, ami a Wife Swap pontos másolata. A nézettsége nagyon magas, ami megnehezíti, hogy elindítsuk a saját sorozatunkat, ez pedig tényleges anyagi kárt okoz számunkra" - mondta Matthew Frank, az RDF Media eladási részlege, az RDF International igazgatója, aki azt is bejelentette, ügyvédhez fordulnak, hogy számba vegyék a szerzői jog megsértése miatt igénybe vehető eszközöket.

A sikeres beavatkozás esélyét azonban a brit cég képviselője szerint az NSZK-ban csökkentik a helyi törvények. "A szerzői jog német szabályozása viszonylag laza, így jogi szempontból nem sokat tehetünk" - ismertette az RDF Media előtt Németországban álló akadályokat Matthew Frank, aki azonban ne tett le cége érdekeinek érvényesítéséről.

Frank bejelentette, hogy jogászaikkal az RTL Klub és az osztrák ATV-Plus ügyében is konzultálnak. A brit igazgató szerint a magyar kereskedelmi csatorna azután kezdte el kidolgozni saját feleségcserélőjét, hogy összeomlottak a Wife Swap eladásról folytatott tárgyalások.

"Elhatároztuk, hogy [az RTL Klub helyett] egy másik kelet-európai szolgáltatóval, a VIASAT-tal kötünk üzletet, de a magyar show befolyásolhatja ezt" - magyarázta az RTL Klub megelőző lépéseit és annak hatását RDF Media munkatársa.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója elutasította a vádakat, azt mondta, az Anyacsavar nagyon más, mint a Wife Swap.

"Szép számú a különbség az RDF és a mi műsorunk között, amit csak a következő hónapban kerül adásba, így az RDF nem is láthatta. ... Úgy döntöttünk, nem vesszük meg a formátumukat, de ez nem azt jelenti, hogy ne készíthetnénk el a saját műsorunkat" - mondta Kolosi Péter a Guardiannek. A programigazgató korábban az [origo] kérdésére azt válaszolta, a Wife Swap és az Anyacsavar esetében nem lehet azonos formátumról beszélni, mert feleségek kicserélése egy műsorban nem lehet egyetlen cég szabadalma. Az RTL Klub hasonlóan járt el a valóságshow-k magyarországi megjelenésekor. Miután nem a kereskedelmi csatorna nem tudta megvásárolni a Big Brother licencét, kidolgozta a Való Világ című, saját készítésű realityjét.

Az osztrák ATV-Plus szintén tagadja, hogy cserélőműsoruk, a Family Swap, a Wife Swap másolata lenne - írta a Guardian.

A Wife Swap a brit Channel 4 legsikeresebb műsora volt 2003-ban, átlag hat és fél millióan nézték, többen mint a helyi Big Brother-t.