Eddig ismeretlen Mozart partitúrát találtak

Hosszú ideje elveszettnek hitt Mozart partitúrára bukkant egy kanadai zenetudós. Dorothea Link Bécsben, az Osztrák Nemzeti Könyvtárban akadt rá a vonóshangszerekre és szoprán hangra komponált 35 hangjegyre, amelyek megelőzik a Vado, ma dove? (Megyek, de hová?) kezdetű Mozart-áriát.

Jóllehet a partitúra nem Mozart keze írása, szakértők szerint a hangjegyek az ő szerzőségére utalnak.
- Úgy vélem, igen erős bizonyság szól amellett, hogy a partitúra Mozarttól származik - jelentette ki Stanley Sadie brit zenetudós és Mozart-specialista, a New Grove Dictionary zenei lexikon egyik szerkesztője.

Link úgy véli, hogy Mozart 1789-ben komponálta a Vado, ma dove? kezdetű dalt Luisa Villeneuve-nek, azzal a céllal, hogy az énekesnő azt énekelje egy másik ária helyett Vicente Martin y Soler Il Burbero di buon cuore című operájában. (Mozart egyébként a Don Giovanni asztali zenéjéhez ugyanennek a spanyol szerzőnek Una casa rara című operájából vett át néhány részt.)

A "pótáriák" igencsak divatban voltak Mozart idejében, amikor a jónevű operaénekeseket megillette a "jog", hogy hangjuknak megfelelő áriákat írjanak számukra.

(MTI)

Ajánló:

Linkgyűjtemény