Arnett a háborúellenes Mirrornak dolgozik

Felvette az amerikai tévéktől előző nap kirúgott Peter Arnett veterán haditudósítót a háborúellenes kampányt folytató brit Daily Mirror.

Forrás: MTI
Bagdad

Arnett, akit az iraki tévének adott, az amerikai háborús terveket bukásnak minősítő március 30-i nyilatkozata miatt az NBC és több más, általa tudósított amerikai kereskedelmi tévé menesztett, április 1-jén már munkába lépett a baloldali irányzatú londoni Mirrornál.

A harmadik legnagyobb, naponta 2,2 millió példányban megjelenő brit lap hónapok óta háborúellenes kampányt folytat. Vasárnapi kiadása, a Sunday Mirror közölte Robin Cook volt külügyminiszter cikkét, amelyben a politikus a brit erők mielőbbi hazahívását követelte volt főnökétől, Tony Blair kormányfőtől.

Forrás: EPA
Peter Arnett

Két újságoldalt megtöltő, Ez a háború nem működik című első cikkében Peter Arnett azt írta: az eredeti tervek szerint az amerikaiaknak március végén Bagdadban kellett volna lenniük, de ebből a tervből nyilvánvalóan nem lett semmi. Arnett szerint úgyanígy nem lett semmi a déli országrészben várt népfelkelésekből, és ahogy hevesebbé válik a Bagdadért folyó csata, úgy növekszik a civil áldozatok gyarapodásának veszélye.

Arnett azt írta, hogy nem hibáztatja az NBC-t, amiért a társaság kirúgta őt, mert nyilván "a cég hatalmas piaci nyomás alá került". A riporter hozzátette, azt sem tartja valószínűnek, hogy menesztéséért a Fehér Ház lenne felelős. Csalódást keltőnek nevezte ugyanakkor, hogy azért rúgták ki, mert el akarta mondani, mi történik Irakban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK