ORTT-vizsgálat az Anyacsavar miatt

Elrendelte az RTL Klub Anyacsavar című műsorának tartalmi vizsgálatát az Országos Rádió és Televízió Testület.

Az ORTT még 2003 áprilisban hozta nyilvánosságra a gyermekek és fiatalok elektronikus médiumokban való megjelenítésével kapcsolatos ajánlását. A dokumentumban megfogalmazott elvek betartása "kiemelten fontos olyan esetben, amikor a kiskorú bemutatása a műsorszámban érinti a szülő-gyermek kapcsolatot, a család által nyújtott érzelmi biztonságot, valamint felmerül annak lehetősége, hogy a műsorszám a kiskorú családi életének intimitásait is feltárja a nagyközönség, és ezáltal természetesen a kortársak számára" - idézte Vékony Éva szóvivő az ajánlást.

 

Az ORTT képviselője szerint ilyen esetekben "a kiskorú törvényes képviselőjének hozzájárulása mellett is mindig szem előtt kell tartani a gyermek érdekeinek mindenek felett álló voltát". "Bármilyen műsorszám csak ennek az elvnek a maradéktalan betartásával kerülhet adásba" - mondta Vékony Éva, aki a vizsgálat végéig többet nem közölhet az ügyről.

 

A kereskedelmi televízió március 18-án indult - ellenzéki politikusok és civil szervezetek által is bírált - műsorának lényege, hogy két család "átmenetileg elcseréli" az édesanyát.

 

A produkció ügyében egy civil szervezet panasza alapján vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A beadványt megfogalmazó szervezet álláspontja szerint a műsor veszélyezteti a gyermekek testi, lelki, erkölcsi fejlődését.

 

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója a vizsgálat hírére azt mondta, a műsor kifejezetten családbarát, családcentrikus, a családi értékekről, az európai értékekről, a toleranciáról szól, "a közszolgálati műsor mintapéldánya".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK